MegMinden
2023-10-06

Civaqua

(futureofdebrecen.hu)

Beindították a Civaqua nagy teljesítményű szivattyúját.

Beindították a Civaqua nagy teljesítményű szivattyúját, indul az egy hónapos tesztüzem!

2023. szeptember 29-én elindult a Civaqua szivattyú tesztüzeme, a program első üteme 97%-os készültségben van.

Egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Civaqua-program megvalósításának első üteme, ugyanis péntek délelőtt Papp László polgármester úr teszt jelleggel beindította a Civaqua új, nagy teljesítményű szivattyúját. Ezzel egy évtizedek óta várt pillanat jött el, hiszen a Civaquának köszönhetően a víz eléri a Keleti-főcsatornából a Tócó forrásvidékét.

A programot komoly műszaki tervezés és kivitelezés tette lehetővé. Az 1500 kilowattos motorral szerelt szivattyú másodpercenként 1275 liter vizet képes mozgatni. Balmazújváros térségéből a vizet egy 65 méterrel magasabb pontra kell eljuttatni, de az úgynevezett hosszmenti veszteség miatt a szivattyú teljesítménye olyan, mintha 85-90 méteres magasságba pumpálná fel azt. Az új berendezés egy háromezer köbméteres tározót 20 perc alatt tud megtelíteni. A program során kiépült a 13 kilométer hosszú nyomóvezeték és a 2 kilométeres gravitációs csatorna is. 

A program célja nem csak a víz eljuttatása Debrecenbe, hanem a város különböző pontjain jóléti fejlesztések megvalósítása is. „A Vezér úti tározó környékén is tervezünk jóléti fejlesztéseket, valamint Józsán és a Tócó-völgyben.” – fejtette ki a polgármester.  

Balázs Ákos alpolgármester úr hangsúlyozta, a fejlesztés a város zöld törekvéseit szolgálja. Az alpolgármester kiemelte a véderdősítés fontosságát, aminek a kivitelezése a Vezér út és Józsa térségében történik, hiszen a most érkező víz ezeket a véderdőket is táplálni fogja. Fontos még megemlíteni a józsai patakmeder-revitalizációs-programot, ahol a megvalósuló Civaqua program a biodiverzitást növeli. Balázs Ákos hangsúlyozta, ahol vízfelületek jönnek létre, ott a klimatikus viszonyok is javulnak, így Debrecen levegőminősége is javul

Debrecen zöld intézkedései egymásra épülnek, melynek zászlóshajója a Civaqua-program – zárta az alpolgármester.

A tesztüzem és a teljes kivitelezés még nem zárult le, szakemberek folyamatosan tökéletesítik a rendszer működését. A szivattyút ez év végén helyezik véglegesen üzembe. 

 

Az eredeti írást itt találja.

Fedezd fel Debrecen utcáit!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek