MegMinden
2023-07-10

Szaúdi álom

(hold.hu)

Szaúd-Arábia gazdasági céljai.

Amióta van lehetőségem a HOLDBLOG felületén írni, azóta számos alkalommal a kelet-nyugat szembenállás aktuális fejleményeiről számolok be ezen a felületen. Az elmúlt hetek ezúttal ismét azt bizonyították, nem véletlen ez az érdeklődés részemről. Ugyan nem tudjuk, hogy a XXI. század pontosan kinek az évszázada lesz, de lassan bátrabban merülhetünk tippelni arra, hogy a küzdelem valahol Ázsiában dől majd el.

Szaúd-Arábia gazdasági céljai

Szaúd-Arábiát nem tudom mennyire érdemes külön bemutatni, de mindenképpen azon országok közé tartozik, amely egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy egy fejlődő, nagyban gondolkodó országképet mutasson magáról, és mindehhez természetesen azok a nyugatiasodónak tűnő lépések is tartoznak, amelyek példának okáért a nők jogainak támogatását is jelentik. 2018 óta már autót, 2023 eleje óta pedig már gyorsvonatot is irányíthatnak a nők. Ezen lépéseknek köszönhetően a nők már közel 40%-a dolgozik az országban, és a hagyományos területeken túl (oktatás, egészségügy) már a vendéglátás és a turisztikai szektor kínálta opciók is felkerülnek a térképre a gyengébbik nem számára.

A Szaúd-Arábiában 2017-ben elkezdett Neom projekt célja egy olyan társadalmi és gazdasági reformfolyamat megalkotása volt, amelyek hála teljesen új iparágak (turizmus, technológia, szórakoztatás) virágoznak fel az országban. Ehhez viszont fejlesztések kellenek. De mindenek előtt egy koncepció. A Neom ugyanis valójában egy gigantikus okosváros lenne 26 500 km2-en. Az ötlet 500 milliárd dollár körüli összegbe kerülne és nagyjából 9 millió embert tudna elhelyezni a sivatag kellős közepén, elképesztően modern köntösben. A The Line egy valóban futurisztikus projekt, amelynek megvalósítása körül azért még bőven akadnak azért kérdőjelek.

De miből van erre pénz? Azt hiszem elég szemléltető példa az Aramco 2022-es profitjáról való rövid beszámoló. A szaúd-arábiai kőolaj- és földgázipari vállalat 161 milliárd dolláros rekordnyereséggel zárta a 2022-es évet. A 2023. márciusi adatok szerint az Apple az egyetlen cég a vilgáon, amelynek forgalomban lévő részvényeinek teljes piaci értéke meghaladja az Aramco értékét. Anélkül, hogy ennél még mélyebbre mennék, egyértelmű, hogy jut miből a minőségi szakértőket is az országba csábítani. Ahogy Katarban vagy az Egyesült Arab Emírségekben is belátták, Szaúd-Arábia is tudja, hogy a fejlődéshez mindig a tudás az első. Az úgymond olajból működtett államok pedig egyre inkább értik és érzik, hogy miként bővíthetik azon piacok körét, amelybe lehet és érdemes fektetni a további bővülés érdekében.

Indul a sportwashing?

Indul bizony, de mennyire. A sport ugyanis mindig a legrövidebb út a gazdasági érdekek megtalálásához is. Nehéz összefoglalni, hogy mi minden volt és lesz, amiben Szaúd-Arábia érintett a sport területén. 2022 augusztusában például egy váratlannak mondható esemény, egy nagyszabású bokszmérkőzés zajlott Dzsiddában Oleksandr Usyk és Anthony Joshua között. Jelenleg pedig arról zajlanak tárgyalások, hogy egy Tyson Fury-Oleksandr Usyk és egy Anthony Joshua-Deontay Wilder mérkőzés is összejöjjön az országban. 2022 elején az Aramco az Aston Martin Formula-1 csapatot is lényegében nevére vette egy hosszú távú partnerségi megállapodásnak köszönhetően. 2023-ra már le van fixálva egy súlyemelő világbajnokság Szaúd-Arábiába, 2029-ben téli Ázsiai Játékokat rendeznek, remények szerint már a Neom projekt helyszínein belül. 2034-ben pedig az Ázsiai Játékok költöznek Rijádba.

Érezhető előszele ez annak, mint amit Katar esetében már jól megismerhettünk. Szaúd-Arábia azt az utat járja be, amit a 2022-es világbajnokság rendező országa. Nem is mutatkozhat ez meg annál jobban, minthogy 2030-ban Katar rendezi az Ázsiai Játékokat és ezt követi Szaúd-Arábia. Hasonló a helyzete a labdarúgó Ázsia-kupa esetében is, de ez már a következő fejezet témáját érinti.

A labdarúgás a legkönnyebb út

Hiszen persze, mindig a labdarúgás a legkönnyebb, amin keresztül a leggyorsabban be lehet szivárogni a köztudatba, és amely a legkönnyebb eléréseket eredményezi a célokhoz. Így tehát nem meglepő, hogy a 2023-as, katari Ázsia-kupa után a következő, 2027-es Ázsia-kupa már Szaúd-Arábiában kerül megrendezésre. A 2030-as világbajnokság kapcsán pedig egy egyelőre szürreálisnak ható, görög, egyiptomi, szaúdi közös pályázattal hozná vissza a világbajnokságot mihamarabb Ázsiába az arab állam. A hírek szerint Szaúd-Arábia abban az esetben is tovább próbálkozna, ha a 2030-as rendezést nem sikerülne megkaparintani. A Neom projekt várható beérésével és az egyre több sportesemény megrendezésével együtt joggal emelkedne Szaúd-Arábia ilyen típusú reputációja, amelynek végén akár önállóan is elnyerhetnék a rendezés jogát.

Az eredeti írást itt találja.

Bob Marley

Emelkednek a hazai üzemanyagárak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek