MegMinden
2023-09-29

BackRub

(port.hu)

Nagyon hülye nevet szántak a Google-nek eredetileg.

Még annál is furábbat, mint a „google”.

Tegnap ünnepelte a Google a 25. születésnapját, de nem sokon múlt, hogy most egy más, kevésbé frappáns néven ismerjük.

Valójában a „Google” is egy kissé szokatlan név, de mára annyira szinonimájává vált az internetes keresőmotoroknak, hogy a mindennapi szókincsünk részévé vált. Ma már nem keresünk valamit az interneten, hanem „guglizunk”, nem utánanézünk valaminek, hanem „megguglizzuk”.

A 25 év alattiak valószínűleg el sem tudnak képzelni egy olyan, Google nélküli világot, amelyben ha nem tudtál valamit, akkor csak el kellett fogadnod a tényt, hogy nem tudod, vagy utána kellett nézned egy... könyvben!

A Stanford Egyetem munkatársától, David Kollertől tudhatjuk, hogy a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin eredetileg egy másik névre, gondoltak:

BackRub

volt az első verzió, ami magyarul hátmasszázst vagy hátvakarást jelent.

Az indok: a weboldal a szövegben található visszautaló, „hátsó linkeket” elemezte, hogy kiderítse, mennyire releváns a keresés szempontjából, és így döntsön a keresési rangsorolásról.

Az alapítók szerencsére meggondolták magukat, és 1997-re úgy döntöttek, hogy ez a név nem működne, de érdekes az is, hogy miként találták ki a Google nevet – egy bakinak köszönhetően.

Koller anekdotája szerint:

"Sergey és Larry az irodájukban próbáltak kitalálni egy jó nevet - valami olyat, ami egy hatalmas adatmennyiség indexeléséhez kapcsolódik. Sergey a 'googolplex' szót javasolta, Larry pedig a 'googol' rövidített formájával válaszolt (mindkét szó konkrét nagy számokra utal).”

Sergey Brin a számítógépénél ült, ezért keresést hajtott végre az internetes domainnév-nyilvántartási adatbázisban, hogy megnézze, az újonnan javasolt név mindig elérhető-e regisztrációra és használatra.

Sergey nem jó helyesíró, és elkövette azt a hibát, hogy a "google.com" nevet kereste, amely persze szabad volt. Larrynek megtetszett a név, és órákon belül megtette a lépést, és bejegyeztette a 'google.com' nevet saját maga és Sergey számára."
A többi, mint ma már tudjuk, történelem.
 

Az eredeti írást itt találja.

Kalivoda Timi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek