MegMinden
2023-09-20

B és B+ kategória

(mandiner.hu)

Súlyos terhet róna az autósokra egy uniós tervezet

A tervezet a B kategóriás jogosítványt osztaná meg B és B+ kategóriára.

Súlyos pénzügyi és adminisztrációs terhet ró az autósokra, ha megvalósul az az uniós szakbizottsági jelentéstervezet, amelyet az Európai Parlament tárgyal. A tervezet a B kategóriás jogosítványt osztaná meg B és B+ kategóriára. Ha elfogadják, az súlyosan érint majd minden autóst, ráadásul sok pénzbe kerül – írta meg a Blikk.

Az Európai Parlament által fontolgatott javaslat azt jelentené, hogy a sima B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők nem vezethetnének 1,8 tonna feletti személyautót, csak B+-os jogosítvánnyal lenne erre lehetőség. Emellett 

az autópályán a B jogosítvánnyal csak 110 km/h sebességgel lehetne vezetni, míg a 130 km/h már B+ jogosítványt igényelne. 

Növekvő költségek

Az uniós polgárok esetében ez duplázódó költségeket és adminisztratív terheket jelentene, valamint új vizsgákat követelne meg a hivatásos járművezetőktől és üzemeltetőktől. 

Az elektromos autók tulajdonosait különösen rosszul érintené a szabály, mivel ezek általában nehezebbek, és 

ez elrettentené az embereket az elektromos autók vásárlásától, veszélyeztetve ezzel a környezetvédelmet. 

Deli Andor fideszes EP-képviselő szerint az uniós döntéshozóknak a jogszabályok egyszerűsítése és a polgárok segítése a feladata, nem pedig új adminisztratív és pénzügyi terhek bevezetése. Az Európai Parlament Deli szerint meg is kezdte a vezetői engedélyekre vonatkozó irányelv-módosítási javaslat megvitatását.

Az eredeti írást itt találja.

Szoboszlai

Milliárdos kiszálló

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek