MegMinden
2023-09-20

Milliárdos kiszálló

(forbes.hu)

Felvásárolták a magyar intelligens flottakezelőt.

A céges elektromosautó-flották menedzselését – mesterséges intelligenciával – automatizáló Konetiket felvásárolta a brit Quartix Technologies. Jól megválasztott célterülettel egy zsúfolt piacon vitték exitig a cégüket. Szabó Balázs tanácsadóból lett sikeres startupper.

A minél hatékonyabb autóhasználat és a megfelelő időben és helyen indított töltés – ezek elsődlegesek az elektromos autók esetében, pláne, ha céges flottáról beszélünk. Mivel a flották kezelése alapvetően nem jó hatékonyságú, sok cég kezdett el adat alapon ezzel a problémával foglalkozni.

A 2014-ben indult Konetik igyekezett olyan pályát választani, ahol előzhet. Elsők között látták meg a potenciált az elektromos flottákban.

Több kisebb irányváltás után kezdtek el erre, az akkor még niche-nek számító piacra fókuszálni, így a versenytársaiktól is könnyen meg tudták magukat különböztetni.

A Budapesten alapított – és itt továbbra is működő – cég 2016-ban tette át a székhelyét Berlinbe. A társaság a flottakezelés valamennyi feladatát automatizálja céges ügyfelei számára, természetesen ebben a mesterséges intelligencia segíti. Nagy előnyük volt, hogy pontosan paraméterezni tudták a sofőrök vezetési szokásait és ehhez tudták igazítani az autók kezelését is (a Konetik által gyártott és könnyen integrálható külső egység szívta le az adatokat, amit a rendszer aztán kielemzett). A hardveres részt három éve hagyták el, azóta telematikai cégek adataira ültették rá a saját szoftveres megoldásaikat. A Quartix is egy ilyen partnerük volt.

 

Az eredeti írást itt találja.

B és B+ kategória

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek