MegMinden
2023-08-02

Űrpor

(index.hu)

Gyilkol az „űrpornak” is becézett kratom

Tizenegymillió dolláros kártérítést kapott annak az amerikai nőnek a családja, aki nem élte túl a legálisan forgalmazott kratom fogyasztását, és nem sokkal később meghalt.

Legális heroinnak is nevezik a kratomot, egy Délkelet-Ázsiában, egészen pontosan Indonéziában, Thaiföldön, Malajziában és Pápua Új-Guineában őshonos trópusi fát. A levele pszichoaktív, opiátszerű vegyületeket tartalmaz.

A 39 éves floridai Krystal Talavera tavalyelőtt vette be az állítólagos gyógynövénykivonatot, amely az agyműködést is befolyásolja. Röviddel később halottnak nyilvánították.

A jogerőre emelkedett ítéletben Donald Middlebrooks bíró átszámítva csaknem 3,9 milliárd forintos kártérítésre kötelezte a kratom helyi forgalmazóját. Az összeg a nő négy gyermekét illeti meg – jelentette a The Guardian.

„Természetesen nincs az a pénz, amely kárpótolná a fájdalmat és szenvedést, amelyet Talavera gyermekei anyjuk halála miatt elszenvednek” – diktálta a jegyzőkönyvbe a bíró. A legidősebb fiú, Devin Filipelli nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy a kárpótlás felhívja a figyelmet arra, amit ő „a kratom veszélyeinek” nevezett.

Hálás vagyok a bíró döntéséért, de semmilyen pénz nem hozza vissza az anyámat, és nem szünteti meg a fájdalmamat

– áll Filipelli közleményében.

Az ítélet úgynevezett mulasztási alapon született. A kratom forgalmazója az elsőfokú döntés megszületése után nem is próbált védekezni vagy fellebbezni.

Magyarországon is forgalmazzák

Az amerikai kábítószer-ellenőrzési hivatal már 2016-ban szigorította a kratom forgalmazását, amelyet fogyasztói általában a fájdalom, a szorongás, a depresszió, az opioidfüggőség és az elvonási tünetek öngyógyítására használtak.

A SZIGORÚ HOZZÁÁLLÁS AZONBAN HEVES ELLENÁLLÁST VÁLTOTT KI, ÉS ARRA KÉSZTETTE A DEA-T, HOGY VONJA VISSZA A KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSÉT.

Mindazonáltal a kratom lehetséges biztonsági és függőségi kockázataira figyelmeztette a vásárlókat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, amely a „hatóanyag és összetevőinek” jobb megértését célzó további kutatásokat szorgalmazta.

A kratom Magyarországon is megvásárolható, a forgalmazók pedig arra emlékeztetnek, hogy Ázsiában tradicionálisan fájdalomcsillapításra használják fej- és nyakfájás, migrén, fizikai munkából eredő izom- és ízületi fájdalmak, illetve gerincfájdalmak esetén, továbbá fertőtlenítő hatása miatt hasmenésre alkalmazzák, illetve depresszió, kimerültség esetén, valamint monoton, nehéz fizikai munkához rágcsálták a kratom természetes térségében.

Az európai országokban, ahol a kratom emberi fogyasztásra is árusítható, a szociális szorongás csökkentésére, a depresszió kezelésére, a beszélgetések oldására, a monoton munka élvezetesebbé tételére, nem utolsósorban pedig szórakozáshoz is használják – írják magyar portálon.

Az „űrpor” másutt is gyilkolt

A floridai Boynton Beachen élő Talaverát barátai ismertették meg a kratommal évekkel a halála előtt. A nő családja szerint az áldozat biztonságos, természetes táplálékkiegészítőnek tartotta, és szedett belőle. Legkisebb gyermekének apja talált rá eszméletlenül a nappaliban.

A nő arccal a földön feküdt egy nyitott zacskó, „űrporként” hirdetett kratomszármazék mellett. Hiába szállították a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

A halál oka akut mérgezés volt, amit a mitragynin, a kratom egyik fő összetevője váltott ki.

Nagy koncentrációban a mitragynin opiátszerű hatásokat, például légzési elégtelenséget okoz

– emlékeztetett jelentésében a halottkém.

Filipelli később beperelte a forgalmazót, a Kratom Distrót édesanyja halála miatt. A bírósági tárgyalásokon kifejtette, hogy az édesanyja elvesztése okozta gyász kisiklatta főiskolai tanulmányainak tervét.

„Ébresztő a kratomipar számára” – így kommentálta a kártérítési ítéletet a gyermekeket képviselő egyik ügyvéd. Tamara Williams nemrégiben egy másik, 2,5 millió dolláros kártérítést is nyert ügyfelei számára Washington államban, ahol a kratom szintén halált okozott.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek