MegMinden
2023-05-15

Vöcsök

(futureofdebrecen.hu)

Vörösnyakú vöcskök a Vekerin.

Az erdőspusztai tavak mindig is népszerűek voltak a természetjárók körében, de az emberek mellett a vadvilágot is vonzották. Különösen a madárvilága rendkívül változatos mind a Vekeri-tónak, mind pedig a Fancsikai-tavaknak, és bár a tározók már többször is teljesen kiszáradtak, elég egy csapadékosabb tavasz, és a kisebb nagyobb vízfoltokon madarak tucatjai jelennek meg. Fontos megemlíteni, hogy a tavakat záportározó és belvízelvezető céllal hozták létre, többszöri kiszáradásuk a klímaváltozás és a szélsőséges aszályok eredménye és mutatója. Vízutánpótlásukat a már elindult Civaqua program fogja megoldani a jövőben.

Idén az esőknek köszönhetően a Vekeri-tavon alakult ki olyan sekélyvízű, növényzetben gazdag tó, amely több vízimadárnak is kiváló fészkelő és táplálkozó helyet nyújt. Bütykös hattyúk, szárcsák, cigányrécék, búbos vöcskök költenek ott, és idén megjelent egy igazi madárritkaság, a vörösnyakú vöcsök is. A szemfülesebb madarászok, kirándulók már megfigyelhették, ha arra jártak.

A vörösnyakú vöcsök a legritkább hazánkban fészkelő vöcsökfaj, állománya 50-70 pár között mozog. Élőhelyét a halastavak és a mocsarak jelentik. 2 évvel ezelőtt több pár is költött a Fancsika 1-es víztározón, majd a tó teljes kiszáradásával eltűntek; idén kicsit odébb ugyan, de újra megjelent egy pár. Fészkét vízinövények levelei közé építi különböző növényi részekből. 4-6 tojást tojik, melyeken 20-23 napig kotlik. Ha a tojó kis időre elhagyja a fészket, a tojásokat betakarja. A fiókák fészekhagyók, kikelésük után azonnal tudnak úszni, és követik szüleiket. A fiókák 2 hónap után válnak önállóvá, kétévesen pedig ivaréretté. A vörösnyakú vöcsök kisebb halakat, vízirovarokat, kétéltűeket eszik, táplálékát víz alá bukva szerzi meg, úszóhártyás lábával kiválóan úszik. Vonuló, a telet Dél-Európában tölti.

A vörösnyakú vöcsök veszélyeztetett madár, hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250.000 forint. A zavarásra érzékeny állat, ezért kérem a Vekeri-tónál kirándulókat, hogy tisztes távolból, távcsővel vagy fényképezőgéppel figyeljék meg a madarat! A kutyákat pedig tartsuk pórázon, mert a tojásokra és a fiókákra is veszélyesek lehetnek.

 

Az eredeti írást itt találja.

Elismerés a nagyváradi egyetemtől

Tizennégy, nulla ellenében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek