MegMinden
2023-07-09

Valkyrie

(raketa.hu)

Óriási humanoid készül az űrbe, hogy segítsen az embereknek.

Az R5, avagy Valkyrie többek között felügyeli a Holdon az emberek túléléséhez szükséges infrastruktúrát.

A NASA a 2013-ban megtartott DARPA Robotics Challenge versenyére építette meg első, két lábon járó humanoid robotját, amelyet a skandináv mitológia istenségeiről neveztek el. Az R5-öt, más néven Valkyrie-t a Johnson Space Center mérnökei alkották meg 15 hónap alatt és a felépítése alapjául az előző, kezdetlegesebb prototípusok, például a Robonaut 2 szolgáltak.

A közvetlen cél a versenyen való indulás volt, de a hosszabb távú tervek közé a gép űrbeli küldetések alatti alkalmazása és az űrhajósok biztonságának garantálása tartozott.

Az elképzelések szerint a robotot olyan helyeken fogják majd munkára, amelyek az emberek számára túlságosan nagy kockázatot tartogatnak vagy túl nehéz, időrabló és piszkos munkát jelentenek. Ilyen lehet a Holdon és más égitesten kiépített infrastruktúra ellenőrzése, karbantartása és javítása, ami egyelőre még a távoli jövő problémájának tűnik ugyan, de az emberes Artemis-küldetések közeledtével egyre valóságosabb és közelibb lesz.

A Valkyrie fejlesztése éppen ezért hosszú idő után új fázisba lépett és a robotot tanulni küldik egy ausztrál olajipari céghez. A perth-i Woodside Energy vállalatnál a távoli irányítású műveleteket fogja gyakorolni és a folyamat során begyűjtött adatok egy szoftver készítésében is segítenek majd, amelyet szintén a helyszínen tesztelnek. A gép első körben tehát földi körülmények között dolgozik majd, de olyan munkakörben, ami az űrbeli küldetések kivitelezéséhez hasonló képességeket igényel: ez utóbbiak szintén a távoli jelenlétet és a veszélyes feladatok ellátásának megoldását követelik majd meg.

A NASA a gépet a Holdon és a Marson olyan helyeken tervezi bevetni, ahol az asztronauták nincsenek állandó jelleggel jelen, de mégis fontos a terület ellenőrzése: az emberi jelenléthez nélkülözhetetlen infrastruktúrák, az építkezésekhez és a telepesek ellátásához szükséges források kitermelésének helyén, ahol ilyen módon a monoton, mindennapos feladatokat robotok végezhetnék, miközben az űrhajósoknak nem kellene kockáztatni a fizikai biztonságukat.

"A Valkyrie és más fejlett, mobil robotok létszükségletű eszközök lehetnek az emberek számára abban, hogy lehetővé tegyék a veszélyes munkák távoli felügyeletét és felszabadítsák őket az unalmas és repetitív feladatok végzése alól, hogy magasabb szintű munkával foglalkozhassanak, beleértve a robotok beüzemelését és fenntartását"

- írja a NASA.

 

Az eredeti írást itt találja.

Last minute

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek