MegMinden
2023-04-09

Húsvét

(greendex.hu)

Húsvét környezettudatosan.

Eltelt a nagyhét, eljött a húsvét. Alábbi cikkünkben ötleteket és praktikákat ismertetünk, amelyek segítségével ezt az ünnepet is fenntarthatóbbá varázsolhatjuk anélkül, hogy ez különösebb nehézséget jelentene. Így a tavasz megérkeztével úgy érezhetjük a felfrissülést és az újjászületést, hogy mi magunk is tettünk valamit az érdekében.

A tojásfa és egyéb dekorációk

Fontos leszögeznünk, hogy nem kell minden évben új díszeket venni. Ha ráuntunk a régire, akkor ajándékozzuk tovább olyanoknak, akiknek szüksége van rá. Természetesen csak abban az esetben, ha jó állapotban van a termék, nehogy megsértsünk valakit! Ha elhasználódott a korábbi műanyag dekorációnk, akkor a szelektívbe dobjuk, hátha legalább egy része újrahasznosítható. 

Amennyiben vágyunk a változatosságra, és nem szeretnénk húsz évig ugyanazokat a díszeket használni, vásároljunk fatojást, amelyet bármikor átfesthetünk, felfrissítve ezzel a dekorációnkat. Illetve léteznek nemezelt tojások is, ezeket is ráaggathatjuk a tojásfánkra.

A tojásfa lehet egy girbegurba ág, amelyet évről évre újra előveszünk és felhasználunk, vagy pedig egy hasonló alakú, száraz ág a kertből, amelyet megtisztítottunk. Emellett a barkaág is megfelelő tojástartó lehet. Ha nem használjuk újra az ágakat, akkor dobjuk mindenképp a komposztba! Ekkor is tartsuk szem előtt, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg!

Tojásfestés természetes anyagokkal

Számos természetes anyaggal meg lehet festeni a locsolkodásra vagy az ünnepi asztalra szánt tojásokat. Így nem szennyezzük a környezetet, és sokkal pénztárcakímélőbb opciót választunk. 

A vöröshagyma külső héjával piros, barna színű tojásokat lehet festeni. A tojás fajtájától és a főzés hosszától is függ, hogy pontosan milyen színű lesz a végeredmény. Ehhez nincs szükség másra, mint egy nagy zacskó vöröshagymahéjra, amelyet a piacon vagy a zöldségesnél fillérekért megszerezhetünk. Hiszen ez nekik úgyis csak kidobásra szánt hulladék. 

Tegyük be egy fazékba a hagymahéjat és a tojásokat! Engedjünk rá annyi vizet, amennyi elfedi a tojásokat, és lassú tűzön fél órát vagy akár egy órát főzzük! Ha dekorálni szeretnénk a tojásokat, ezt is könnyen megtehetjük festékanyagmentesen. A kertben szedjünk pár puhább levelet vagy virágot, például a pitypang levele és az aranyeső négyszirmú virága tökéletes választás. Ezeket egy ecsettel finoman vizezzük be, és helyezzük a dekorálandó tojásra. Majd, annak érdekében, hogy a felhelyezett levelek ne mozduljanak el, egy már használt, régi nejlonharisnyába – így azt se dobjuk ki – szorosan csomagoljuk be a tojásokat, és így helyezzük őket a hagymalébe! A végeredmény gyönyörű és természetes, hiszen oda, ahova a szirmokat vagy leveleket rögzítettük, sokkal kevesebb festékanyag jut.

Az alábbi színeket a következő természetes, akár a kertben vagy a piacon is megtalálható növényekkel érhetjük el.

Piros: vöröshagyma külső héja, piros paprika, cékla.

Sárga: citrom héja.

Narancs: narancs héja, sárgarépa

Zöld: spenót, petrezselyem.

Kék: áfonya, vörösbor, vörös káposzta.

Barna: fekete tea, kávé.

Az örök dilemma: a tojás

Minden húsvétkor téma, hogy milyen tojást fessünk. Mint említettük, használhatunk fatojást dekorációnak, vagy kifújt tojást, hiszen a belsejét még fel tudjuk használni a nagy húsvéti lakomához. Ezek a dekorációk évekig jók. De ha főtt tojást szeretnénk fogyasztani, figyeljünk oda a következőkre! Fontos kérdés, hogy honnan válasszunk tojást. Egy korábbi Greendex-cikkünkből ez kiderül.

Illetve azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a tojásnak az egyik legnagyobb a kolintartalma. „A kolin nélkülözhetetlen vegyület a szervezet számára, elősegíti a zsírsavak felszívódását, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet, védi a májat, az érrendszert, továbbá az idegek működését is támogatja. Ebből jön létre többek közt a megfelelő agyi funkciókat biztosító acetilkolin neurotranszmitter” – írtuk egy korábbi Greendex-szemlében.

Mivel vízben oldódó anyagról van szó, a felesleg a vizelettel távozik, így a kolin esetében a túladagolás mellékhatásaival a tudomány jelenlegi állása szerint nem kell számolnunk.

De mindenképpen figyeljünk arra, hogy csak annyi tojást főzzünk meg vagy fújjunk ki, amennyit valóban el is tudunk fogyasztani. Ne támogassuk a figyelmetlenségünkkel az ételpazarlást! 

A megemelkedett élelmiszerárak mellett saját magunknak is jót teszünk azzal, ha csak a szükséges mennyiséget vásároljuk meg és fogyasztjuk el.

Locsolkodás: parfüm, kölni vagy víz?

Szép népi hagyomány a locsolkodás, de ebben az esetben is figyelhetünk a környezetünkre. Válasszunk inkább vizet parfüm vagy kölni helyett! Az előbbi javaslat mellett több érv is szól. Elsősorban a parfümnek nagy a szén-dioxid-lábnyoma, hiszen a hozzá felhasznált etanolt kukoricából nyerik ki, amelynek a megtermeléséhez nagy mennyiségű vizet, műtrágyát és növényvédő szert használnak. Noha már életre kelt egy kezdeményezés, amely szerint megkötik a levegő szén-dioxid-tartalmát, és fermentáció segítségével etanolt készítenek belőle, ez a megoldás nem mindenki számára elérhető. Csak a legdrágább parfümmárkák tervezik így piacra dobni termékeiket.

Az eredeti írást itt találja.

Tavaszi Rím-Feszt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek