MegMinden
2023-03-31

Furcsa jelenség

(origo.hu)

Lövéseket adtak le a Földre egy másik galaxisból.

Egy korábban rádiógalaxisnak hitt objektum valójában egy aktív fekete lyuk, amely új kutatások szerint pozíciót változtatott, így most a Föld felé néz.

Egy távoli galaxisban egy hatalmas tömegű fekete lyuk, amely közel fénysebességgel ontja magából a sugárzást, 90 fokkal elfordult, így most közvetlenül a Föld felé néz. Ez egy annyira furcsa jelenség, hogy még a tudósok is értetlenül állnak előtte.

Az aktív galaxismagok (AGN) olyan fekete lyukak, amelyek a galaxisok centrumában foglalnak helyet, iszonyatos mennyiségű anyagot kebeleznek be, miközben erőteljes sugarakat (jeteket) lőnek ki nagy sebességgel. Aszerint osztályozzák őket, hogy melyik részük tekint a Föld felé.

A PBC J2333.9-2343 katalógusjelű objektumot eredetileg egy nagyobb, 4 millió fényév távolságra lévő rádiógalaxisnak hitték, ami azt jelenti, hogy az AGN-jéből előtörő sugárnyalábok merőlegesen álltak a látószögünkhöz képest. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban március 20-án megjelent új kutatás azonban átminősítette a galaxist blazárrá, vagyis fekete lyukának sugárzása közvetlenül a bolygónk felé irányul.

EZ CSAK ÚGY LEHETSÉGES, HOGY A GALAXISBÓL ELŐTÖRŐ JETEK DRÁMAI MÉRTÉKBEN, TEHÁT 90 FOKKAL ELFORDULTAK.

A kutatók hozzátették, ez egyelőre csak hipotézis, és az eredményeket csupán alapos megfigyelésekkel lehet alátámasztani.

A PBC J2333.9-2343-at szinte a teljes elektromágneses spektrumban megfigyelték, a rádióhullámoktól a gamma-sugárzásig. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a galaxis a blazárok tulajdonságaival rendelkezik. Két olyan területet is azonosítottak a fekete lyuk körül, ahol a sugárzás kölcsönhatásba lépett a környező gázokkal. Ezek ugyan múltbéli tevékenység nyomai, de a szerzők szerint azt bizonyítják, hogy a sugárnyalábok tényleg irányt váltottak.

Nem teljesen példa nélküli, hogy egy galaxis jetjei irányt változtatnak, ám a korábbi esetekben két sugárnyaláb létét lehetett feltételezni, amelyek felváltva aktiválódtak.

A PBC J2333.9-2343 ESETÉBEN AZONBAN EGYÉRTELMŰEN CSAK EGY JET FIGYELHETŐ MEG, AMI IRÁNYT VÁLTOZTATOTT.

Egyelőre nem tudni mi okozta ezt a furcsa jelenséget, a kutatók is csak találgatnak; az egyik elmélet szerint két galaxis összeolvadt, és a kozmikus ütközés térítette el a sugárnyalábokat.

Az eredeti írást itt találja.

Z GENERÁCIÓ

Bogdanovic: „A fiatalok is csak alázattal lehetnek kiemelkedő labdarúgók!”

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek