MegMinden
2021-11-05

Tudomány

(origo.hu)

Az egyetemisták kétharmada alváshiánnyal, rossz alvásminőséggel küzd

Az új kutatások szerint a mai diákok nincsenek túl jól. Egy friss tanulmány eredményei bizonyították, hogy az egyetemisták körülbelül kétharmada rossz alvásminőséget tapasztal, ami befolyásolja a tanulmányi teljesítményüket, miközben mentális egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Az Annals of Human Biology című folyóiratban publikált, új tanulmányban a szakemberek összesen 1 113 főiskolai korú, 16 és 25 év közötti, egyetemi nappali tagozatos hallgatóval beszélgettek: kiderült, hogy a kétharmaduk rossz alvásminőséggel küzd.

A RÉSZTVEVŐKET ALVÁSMINŐSÉGÜKRŐL, AZ ESETLEGES ALVÁSZAVARAIKRÓL ÉS A TÁRSADALMI-GAZDASÁGI ÁLLAPOTUKRÓL KÉRDEZTÉK, MIKÖZBEN A TESTTÖMEG-INDEXÜKET (BMI) IS MEGMÉRTÉK.

A kapott adatok azt mutatták, hogy a depressziós tünetekről beszámoló diákok csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel beszéltek arról is, hogy „rosszul alszanak". Mindez viszont számos egészségügyi szövődményhez vezethet, és ronthatja a tanulók tanulmányi teljesítményét.

Az alvászavarok különösen károsak az egyetemisták számára, mivel számos negatív hatással járnak az egyetemi életre nézve– mondta Dr. Paulo Rodrigues, a brazil Mato Grosso Szövetségi Egyetem Táplálkozástudományi Karának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Ezek közé tartozik a figyelem és az észlelés hiánya, a magas hiányzási arány, és néha a képzésről való lemorzsolódás.

Az eredeti írást itt találja.

Fejlesztés

Átadták a Learning Centert

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek