MegMinden
2023-03-31

Z GENERÁCIÓ

(wmn.hu)

HUSZONÖT ALATT INKÁBB NE!

Hiába tombol megállíthatatlanul az elfogadás és a személyes szabadság kultusza, vannak dolgok, amelyekkel szemben csak egyre szigorúbbak leszünk. Ezek közé tartozik a nagy korkülönbség párkapcsolatokban, ami az utóbbi években többször került terítékre olyan celebek kapcsán, mint Leonardo DiCaprio vagy (a nála tíz évvel idősebb férfival szerelembe eső) Billie Eilish. Ahogy egyre kritikusabban szemléljük a hatalom és a szexualitás kapcsolatát, elmosódnak a határok a fiatalokért érzett aggodalom és az infantilizációjuk között, ez pedig néha többet árt, mint használ. Nyáry Luca írása.

Kezdve a világszerte elterjedt grafikonnal Leonardo DiCaprio exeiről Demi Lovato 29 című virális dalán át Taylor Swift szívfacsaró All Too Well videóklipjéig a nagy korkülönbséggel működő szerelmek pár éve újra forró témává váltak a médiában. Az ilyen párokat övező érdeklődés korántsem új keletű, ám a társadalom hozzáállása sokat változott, és már nem pusztán a kíváncsiság, vagy a dráma ígérete hajtja az embereket arra, hogy kitárgyalják őket, hanem sokkal inkább az ítélkezés és az aggodalom. 

Míg száz évvel ezelőtt teljesen elfogadhatónak számított, ha egy idősebb férfi fiatal feleséget keresett magának (hiszen ez a párosítás nyújtott anyagi biztonságot a nőknek, és minél több lehetséges utódot a férfiaknak), sőt még akár a közelmúltban sem volt téma a kamasz Diana hercegnő és a nála több mint egy tízessel idősebb Károly, vagy akár az azóta elhunyt, akkor 33 éves Paul Walker és tizenhat éves barátnője, Jasmine Pilchard szerelme, a poszt-metoo-korszakban már nagyon sokan máshogy látják ezeket a kapcsolatokat.

A Z generáció ugyanis magára vette a feladatot, hogy újradefiniálja a felnőttkor határait, és megvizsgálja a korosztályok közti ellentéteket, amelynek köszönhetően ismét előkerült az a homályos szürkezóna a kizsákmányolás fenyegetése és az egyéni szabadság között.

Ez pedig elindított egy jóval komplexebb társadalmi diskurzust, amelybe intim mivolta és kényelmetlensége ellenére is érdemes lehet becsatlakozni. 

Leónak már nem kellesz

Se szeri, se száma azoknak a celebpároknak, akik a bulvársajtó karmaiban találták magukat a köztük lévő korkülönbség miatt, és bár jelenleg egyikükkel sem túl megengedő az internet népe, néhányukat biztosan élesebb nagyítóval vizsgálunk, mint másokat. John Mayert már régóta fúrják a korábban több, idősebb férfival is összekerülő Taylor Swift rajongói, amikor nemrég pedig az akkor huszonkét éves Kiernan Shipka színésznő oldalán bukkant fel, újra fellángoltak a kedélyek, és egyértelmű, hogy a hírre reagálók nagy része Mayert tartja a problémás személynek, amiért rendszeresen szemtelenül fiatal lányokkal kezd ötvenhez közeledve. 

A harmadjára említett Leonardo DiCaprio szintén ebbe a kategóriába tartozik, olyannyira, hogy már a 2020-as Oscar-gálán is viccet csináltak a tényből, hogy még nem volt olyan barátnője, akivel a nő 25. születésnapja után is együtt maradt volna, legutóbbi barátnője pedig tavaly végzett a gimnáziumban.

A 2001-es születésű Billie Eilish Jesse Rutherford oldalán találta meg a boldogságot, aki már befutott zenész volt, amikor jelenlegi párja még csak általános iskolába járt. 

Az internet egyik kedvenc szexszimbóluma, a színész Aaron Taylor-Johnson még fiatalkorúként ismerkedett meg a nála 24 évvel idősebb Sam Taylor-Johnsonnal, akivel azóta is egy párt alkotnak és közös gyerekeket nevelnek, a színész rajongóinak rosszallása ellenére. 

Csak huszonöt éven felülieknek!

A közös pont ezekben a (számos bíráló posztot kiváltó) példákban, amellett, hogy a bennük szereplő fiatalabb partner még jócskán az élete első negyedében járt, amikor belekerült a kapcsolatba, ami a legfontosabb kitétel abban, miért éri őket jóval több kritika, mint például a hasonló korkülönbséggel rendelkező Amal és George Clooney-t (17 év), vagy Priyanka Choprát és Nick Jonast (tíz év). 

A mai fiatalok, (és sok esetben az online több időt töltő idősebbek is) már nem hisznek abban, hogy csak azért, mert valaki betöltötte a tizennyolcadik életévét, azonnal érett, cselekvőképes felnőttnek számítana. 

Jóval későbbre teszik azt a pontot, amely után úgy gondolják, hogy elérték kifejlett személyiségüket, és képesek egyenlő félként belépni egy kapcsolatba egy idősebb partnerrel – anélkül, hogy annak túl nagy befolyása lenne felettük, és lelkileg sérülnének az élményből. 

Már ITT is írtam korábban egy cikket arról, hogy ma sokan vélik úgy: a felnőttkor valódi biológiai határa 25 év, mivel eddigre fejlődik ki az agyunk prefrontális lebenye, amely például a döntéshozatalért is felel, valamint hogy a pandémia bezárva töltött évei megakasztották sok fiatal lelki fejlődését. Míg egy húszas évei végén járó ember számára (legalábbis az esetek nagy részében) már nem jelent gondot megfontoltan, tudatosan dönteni egy komplikált helyzetben, és ezen döntések következményeit is képesek előre számításba venni, egy ennél fiatalabb felnőtt jóval nehezebben gondol a jövőre, és hajlamosabb arra, hogy a pillanat hevében, pusztán érzelmi alapon menjen bele olyan szituációkba, amelyekre mentálisan még nem áll készen. Ehhez pedig hozzájön az is, hogy az idősebb partner többnyire már jóval előrébb tart az életében, mint a fejlődésben lévő párja: a huszonéves korunk ideálisan arról szól, hogy felfedezzük magunkat és önállóvá válunk, ami az egyik legnagyobb változás, amin életünk során keresztülmegyünk. 

Egy kamaszkorból alig kinövő embernek könnyen imponálhat egy idősebb személy, aki már megjárta ezt az utat, van stabil keresete, karrierje és élettapasztalatai. Ám pont emiatt könnyen beleeshetnek abba a hibába, hogy annyira elcsábítja őket az általuk piedesztálra emelt személy elismerése (vagyis hogy a régóta csodált illető érettnek és kívánatosnak tartja őket), hogy képtelenek észrevenni a közöttük lévő, korukból adódó akár fundamentális különbségeket. 

És bár ezeken könnyű túllendülni egy kapcsolat első, nászutas fázisában, de később hatalmas szakadékot képezhet a pár tagjai között, melynek gyakran a fiatalabb fél issza meg a levét: akaratlanul is előfordulhat, hogy az idősebb partner befolyása alá kerül, természetes fejlődését megakasztja, hogy próbál megfelelni a párja elvárásainak, és emiatt kimarad a kortársai számára fontos tevékenységekből, tovább izolálva őt, ami miatt csak még jobban a kapcsolatába menekül. 

Tanulunk az elődeinktől

Erről az utóbbi effektusról az elmúlt években több, korábban idősebbekkel randizó celeb osztotta meg a gondolatait, aminek fontos szerepe van abban, miért lettünk ennyire érzékenyek erre a témára. Az első generációk, akik már az internettel nőttek fel, és gyakran látták a médiában mindezt romantikus fényben ábrázolva, időközben elérkeztek abba a korba, amelyben az idősebb szerelmeik voltak, amikor kapcsolatba kerültek velük. És nemcsak hogy már le tudják vonni a tanulságokat, de meg is osztják őket a világgal. 

Az eredeti írást itt találja.

Petőfi él!

Furcsa jelenség

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek