MegMinden
2022-08-20

Népességrobbanás

(greendex.hu)

A világ népessége hamarosan elérni a 8 milliárdot.

A becslések szerint még idén átlépheti a 8 milliárd főt a világ népessége. Bár az ENSZ nemrégiben november 15-ben határozta meg ennek pontos időpontját, valójában képtelenség megmondani, hogy pontosan mikor következik be – igazából ez bármelyik nap bekövetkezhet. Az előrejelzések egy része szerint hamarosan a csúcspontot is elérhetjük, ami után fokozatosan csökkenésnek indul az emberiség létszáma.

Ezen jövőképek szerint talán már a 10 milliárdot sem fogja elérni az emberiség lélekszáma, és az igazi problémát nem az egyre nagyobb népességrobbanás, hanem az elöregedő nemzetek és a munkaképes korú lakosság csökkenése jelentheti majd. A születések száma világszerte olyan gyorsan csökken, hogy a csúcsot nagyjából egy generáción belül el is érhetjük.

Wall Streat Journal cikkében nem csupán az ENSZ modelljét, hanem független kutatócsoportok eredményeit is összeveti. Ezek némelyike sokkal összetettebb modellekkel dolgozik, így vélhetően valamivel pontosabbak az eredményeik is.

Ami a modellek többségében erős összefüggés mutatkozik az oktatás, az egészségügy illetve a lakhatás minőségének emelkedése és a termékenységi mutatók között. Ennek megfelelően a század végére akár 2,9 milliárd is lehet Afrika népessége, míg ha gyors fellendülés megy végbe az említett területeken, a népességszám nem kúszik 1,7 milliárd fölé. Ezek persze még mindig csak becslések de jó támpontot adnak ahhoz, hogy mire számíthatunk a különféle szcenáriók esetén.

Az mindenesetre biztosra vehető, hogy a fejlődő országokban a század közepéig még jelentős népességnövekedés fog végbemenni. Ennek több mint a fele ráadásul csupán 8 országra korlátozódik majd: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és a Tanzániában

Az eredeti írást itt találja.

Elhalasztják a tűzijátékot

Pontokért utazik Kövesdre a DVSC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek