MegMinden
2022-06-01

Polaroid

(player.hu)

Mitől különlegesek a Polaroid napszemüvegek, és honnan tudod biztosan, hogy egy lencse polarizált?

Örök dilemma, hogy is álljunk a napszemüveg-vásárláshoz, ha ránk köszönt a szezon.

Vegyünk valami olcsó, benzinkutas egyszezonos darabot, amit nem sajnálunk, ha elveszítünk, amit nem tokban tartunk, amit ha lenyúlnak a strandon tőlünk, vagy farzsebben felejtve ráülünk és tönkretesszük, nem fogunk sajnálni, persze azért legyen vagány, nézzünk ki benne dögösen, és ne is vakuljunk meg benne?

Vagy kezeljük a kérdést egy teljesen más polcon, és nézzük onnan a dolgokat, hogy az év jelentős részében ez a valami a fejünkön lesz, a testünknek azon a részén, amit a környezetünk is a leggyakrabban néz, ezáltal a napszemüveg az egyik legfontosabb dolog, ami díszíti a fejünket, amivel a stílushoz való viszonyunkat mutatjuk be.

Az vagy, amit viselsz, tartja egy mondás, márpedig ezek alapján

semmiképp nem kellene csúnya, béna és egészségtelen napszemüvegeket hordani. 

Igen, a másik fontos kérdés, amellett, hogy nézzünk ki benne lehetőleg visszautasíthatatlanul dögösen, hogy a benne lévő lencse, amelyen át az év jelentős részében nézzük a világot, lehetőleg ne tegye tönkre a szemünket, és megfelelő minőségben szűrje a fényt.

Röviden, tömören: nézzen ki jól (rajtunk), és legyen jó a lencséje.

Fontos lehet tehát egy harmonikus szint belövése, a nap végén a jó ár/érték arányú döntés lesz a legboldogabb állapot. Sem a gagyi, sem pedig a túlféltett és túlköltött szemüveg nem lesz boldogító...

De mitől jó egy lencse?

Sok mindenen múlik egy napszemüveg ára, nyilván nemcsak a felhasznált anyagok minőségén, hanem a felépített márkák presztízsén is, de azért

az igazán olcsó daraboktól érdemes távol tartanunk magunkat,

mert ott se a márkáért, se az anyagért nem fizetünk, és a termék valamiért még így is pénzt hoz a kereskedőnek/gyártónak. Szóval ezt nem is ragoznánk tovább, csodákat pár száz, vagy egy-két ezer forintos napgépektől ne várjunk.

Egy lencse akkor jó, ha megvédi a szemünket a káros fénysugaraktól. A káros fénysugarak pedig azok a tükröződő felületekről visszacsapódó fénysugarak, amelyek polarizáltakká válnak, vízszintes irányban rezegnek, és így bejutva a szemünkbe igazán káros hatásokat érnek el.

Ennek az elkerülésére fejlesztette ki a Polaroid gyártó annak idején a polarizált lencséket, aminek az eredménye, legfőbb tulajdonsága az, hogy csak a függőleges irányú fénynyalábot engedi be a lencse,

amit egy vékony, filmszerű réteggel vonnak be, szulfát alapú egyéb kémiai anyagok és mikroszkopikus kristályok segítségével érik el a kívánt hatást. Ez a technológia kiszűri a vakító sugarakat, csökken az irritáció.

 

Az eredeti írást itt találja.

Posidonia

Alumni Konferencia a GTK-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek