MegMinden
2023-08-27

Karmester

(papageno.hu)

John Eliot Gardiner félbehagyja turnéját, miután pofon ütött egy énekest.

A világhírű angol karmester, Sir John Eliot Gardiner a színfalak mögött megütött egy énekest a franciaországi Berlioz Fesztiválon A trójaiak című opera előadása után augusztus 22-én. A karmester azóta közleményben kért bocsánatot a történtekért, és lemondta a turné további előadásait.

Gardiner a 29 éves Thomas William nevű basszistát pofozta meg A trójaiak franciaországi előadását követően, állítólag azért, mert az énekes rossz oldalon hagyta el a színpadot. William nem nyilatkozott az ügyben, menedzsere viszont megerősítette, hogy az énekes folytatja a Salzburgot, Versailles-t, Berlint és a BBC Promsot érintő turnét, majd hozzátette: „Minden zenésznek joga van ahhoz, hogy a művészetét fizikai bántalmazástól mentes környezetben gyakorolhassa.”

A karmester azóta visszatért az Egyesült Királyságba, és az alábbi közleményben reagált a történtekre: „Mélységesen sajnálom a kedd este a La Côte-Saint-André-i Berlioz Fesztiválon történt incidenst, és fenntartás nélkül elnézést kérek, amiért közvetlenül az előadás után elvesztettem a fejem. Nem keresek mentséget a viselkedésemért, és személyesen kértem bocsánatot Will Thomastól, akit nagyon tisztelek. Még egyszer elnézést kérek tőle és a többi művésztől is az okozott kellemetlenségekért. Tisztában vagyok vele, hogy ez milyen mértékben érintette azokat, akik részt vesznek ebben a nagyszabású produkcióban, amely nagyon kedves nekem. (…) Tudom, hogy a fizikai erőszak soha nem elfogadható, és hogy a zenészeknek mindig biztonságban kell érezniük magukat. Türelmet és megértést kérek, hogy átgondolhassam a tetteimet. ”

A Monteverdi Kórust és A Forradalom és Romantika Zenekarát a turné további állomásain a portugál Dinis Sousa, John Eliot Gardiner asszisztens karmestere vezényli, aki végigkísérte a próbafolyamatot is.

Az eredeti írást itt találja.

Megszakadt a hárommeccses győzelmi széria

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek