MegMinden
2022-03-30

 Artist is Present 

(24.hu)

Marina Abramovic Ukrajna megsegítéséért megismétli híres bámulós performanszát.

A szerencsés licitáló farkasszemet nézhet a szerb performanszművésszel.

Jótékony célra gyűjt pénzt a világ egyik legismertebb performanszművésze, Marina Abramovic, aki megismétli az Artist is Present című rendkívül népszerű performanszát.

A szerb művésznő 2010-ben ült le egy székre a New York-i Modern Művészeti Múzeumban, hogy aztán három hónapon át napi nyolc órában ugyanezt tegye: az Artist is Present lényege az volt, hogy a múzeumban összesen 716 és fél órán át ülő Abramoviccsal szembe bárki leülhetett, míg a performanszművész csak némán ült és nézte az asztal túloldalán helyet foglaló embereket. Az alábbi videón épp az látható, amikor a művésznő egykori partnere és élettársa, Ulay ül a székbe – ő volt az egyetlen, aki ki tudta zökkenteni Abramovicot.

Most ezt a híres performanszot ismétli meg, igaz, kicsit más formában: az Artsy oldalán rendezett licitálás győztese április 16-án, a New York-i Sean Kelly Gallery egyik termében ülhet le Abramoviccsal szembe, az eseményről pedig az a Marco Anelli készíti majd a fotókat, aki 2010-ben is fotózta az eseményt.

A liciteket holnap délutánig várják, az ebből származó bevétel teljese egészében a Direct Reliefnek, rajtuk keresztül pedig az ukrán egészségügyi ellátás támogatására megy. Abramovic korábban videóüzenetben állt ki Ukrajna mellett.

Az eredeti írást itt találja.

Apolló Mozi

Katherine Heigl

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek