MegMinden
2021-12-06

Pasik

(divany.hu)

Még csak nem is kell különösképpen vonzó külső a hódításhoz, a vonzerőnek más a titka.

Amikor James Fallon bemegy egy bárba, a nők felfigyelnek rá.

„Fiatal nők vesznek körül” – mondja az idegtudós a Postnak. Miután felkeltette a figyelmüket, megoszt velük néhány érdekes történetet az életéből, és bár szűkmarkúan, egy-egy bókot is elszór. „A feleségem azt fogja mondani: »Tudod, hogy megint besétáltak a hálóba… Csak játszol ezzel a játékkal, amelyben mindannyian beléd szeretnek«” – magyarázza. 

James Fallon sármja nem a kinézetén múlik: a 72 éves akadémikus nem éppen Brad Pitt. Szóval, mi lehet a titok? Az, hogy valószínűleg pszichopata.

„Az emberek el vannak ragadtatva tőlem” – mondja Fallon, akinél azután diagnosztizálták a rendellenességet, hogy egy kutatási projektje alatt felismerte saját pszichopata vonásait. „Fiatal korom óta mindig tudtam [manipulálni az embereket], csak játszani velük.” A férfi boldog házasságban él, de szereti az izgalmakat is, és főleg: megnyerni a játékot. 

A pszichopátia egyébként nem egy mesébe illő történet. Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint az antiszociális személyiségzavart „mások kizsákmányolása, csalókaság, impulzivitás, agresszivitás jellemzi … [és] a bűntudat, a lelkiismeret-furdalás és az empátia hiánya kíséri.”

Ugyanakkor a nők szeretik a rosszfiúkat – és a kanadai Brock Egyetem új tudománya megerősíti, hogy a nők jobban vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik pszichopata tulajdonságokat mutatnak.

„A pszichopata férfiak kitűnően megmutatják, mi vonzza a nőket” – mondja Kristopher Brazil, a tanulmányt vezető két kutató egyike, amely a múlt hónapban jelent meg az Evolutionary Psychological Science című orvosi folyóiratban. „Nagyon jók abban, hogy felveszik ezt a maszkot, és vonzóvá varázsolják magukat.”

Kelly Kreth, a Manhattanben élő publicista pontosan tudja, milyen, ha elsodor egy sármőr. 2010-ben randizott egy férfival, akit „szociopataként” ír le – ezt a kifejezést néha felcserélik a pszichopatával, de a lényeg, hogy mindkettőt az empátia hiánya jellemzi.

Az eredeti írást itt találja.

Plüss höri

Testbeszédkvíz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek