MegMinden
2023-02-25

Erdélyi Benedek

(debsport.com)

Már kapuban is van saját nevelésű játékosa a Lokinak.

A DVSC tavaly nyáron kötött 2025-ig szóló profi szerződést a 17 esztendős hálóőrrel, Erdélyi Benedekkel, akire már az első csapat második számú kapusaként számítanak.

A DVSC mindig is kiemelkedett a magyar mezőnyből azzal – ezzel pedig élen jár hazai viszonylatban – hogy nagyban támaszkodik saját nevelésű játékosaira. A keretben minden évben feltűntek fiatalok, akik korábban a klub utánpótlásában pallérozódtak. Ha csak a jelenlegi csapatot nézzük, hosszú a névsor: Bódi, Dzsudzsák, Szécsi, Varga Józsi, Varga Kevin, Bárány, Kusnyír, Ferenczi, Farkas, Sipos, de ifjúkora utolsó éveiben Sós is.

Az elmúlt években minden poszton találhattunk saját nevelésű játékost, egyet kivéve, mégpedig a kapuban. Utoljára 2017-ben volt debreceni utánpótlásból felkerül cerberus a keretben, Balogh János személyében, aki ma már a fiatal hálóőröknek tanítja a szakmát az akadémián. A klub külföldről vagy más hazai egyesülettől igazolt kapust. Eddig. A pallagi műhelyből felkerült az első keretbe Erdélyi Benedek, ráadásul mióta Gróf távozott, Megyeri első számú helyettese a gólvonalon. A debreceni labdarúgás szerelmeseinek ismerősen csenghet a név, ez pedig nem véletlen, édesapja, Erdélyi Miklós is védte a Vasutas kapuját.

Benedek a kis Lokiban már bizonyította, komoly potenciál van benne, neki is köszönhető, hogy a fiókcsapat a 3. helyen zárta a harmadosztály őszi sorozatát. Pedig eredetileg nem a kapuban kezdte. – „Nem úgy mentem első edzésemre, hogy akkor én most védeni akarok, ezt a helyzet hozta így. Nem volt kapus a csapatban, az edző kérdezte, beállnék-e, mivel mindig is tetszett a kapusposzt, így elvállaltam, és ott is ragadtam. Ezt a döntésemet soha, egy percre sem bántam meg, szeretek védeni” – fogalmazott 2019 decemberébe a Debreceni Sportéletnek a 17 éves cerberus.

Az ifjú hálóőr kiváló adottságokkal bír, jól olvassa a játékot, jók a reflexei, akkor sem jön zavarba, ha ki kell mozdulni a kapuból. De tisztában van azzal, még korántsem kész játékos. – „Bőven van még hova fejlődnöm, elégedett soha nem lehetek, mindig jobb és jobb szeretnék lenni és ezért mindent megteszek” – nyilatkozta korábban a fiatal kapus.

Legutóbbi találkozásunkkor megkérdeztem Benedeket, mi lesz, ha Megyeri megsérül és neki kell a gólvonalra állnia. – „Nem szoktam izgulni, de biztos, egy egészséges drukk lesz bennem” – válaszolta a Loki 12-ese.

Keveseknek adatik meg, hogy 17 évesen már egy NB I-es csapat kapuját védhesse, Benedek számára viszont adva van a lehetőség, bár a debütálás még várat magára. – „Nem vagyok türelmetlen, még profi pályafutásom elején járok. Balázs (Megyeri Balázs – szerk.) kiváló kapus, tőle is sokat tanulhatok. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy annak a csapatnak vagyok a tagja, melynek kapuját egykor édesapám védte. Kivárom a sorom, ha pedig megkapom a lehetőséget, jó teljesítménnyel szeretném meghálálni a bizalmat” – mondta Erdélyi Benedek.

Úgy néz ki, kapusposzton saját nevelésből a jövőben sem lesz hiány, hiszen Balogh János fia, Balogh T. Márk is édesapja nyomdokaiba lépve cerberusként pallérozódik az akadémián. Szakemberek szerint, ha ilyen ütemben fejlődik, kiváló hálóőr válhat belőle.

KZT

Az eredeti írást itt találja.

Süvöltők és csízek a Nagyerdőn

A 120 éves Harley-Davidson® Budapesten ünnepel a nyáron - Airbourne, Danko Jones és sokan mások

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek