MegMinden
2022-03-30

Katherine Heigl

(cosmopolitan.hu)

Hogy lett Katherine Heigl Hollywood elsőszámú közellensége?

Katherine Heiglt kivetette magából Hollywood: elviselhetetlennek, dívának és utálatosnak bélyegezték, akivel nehéz együtt dolgozni. Ehhez a gyűlöletcunamihoz pedig csak annyit kellett tennie, hogy elmondta a véleményét… Nem lehet, hogy inkább csak a szexizmus áll a bukásának hátterében?

Katherine Heigl: a színésznő, aki a 2000-es évek elején a romkomok királynője volt és akit manapság már csak úgy ismerünk mint az egyik legnehezebb természetű nő Hollywoodban. A sztár amilyen magasan volt, olyan hatalmasat bukott a 2010-es évek közepére: feketelistára került. Ugyan nem lett teljesen munkanélküli (az IMDb oldala szerint csak két évet, 2015-17-ig nem dolgozott egyáltalán; ebben az időszakban született az első vér szerinti gyermeke), de csak B-kategóriás sorozatokban és filmekben kapott maximum mellékszerepet. 

A korábban csak A Grace klinika Izzie Stevenseként ismert Katherine a Felkoppintva című filmmel robbant be a mozi világába és lett egyből a romantikus vígjátékok koronázatlan királynője. Csakhogy egyúttal ez a produkció jelentette a bukását is. Mert amíg a színésznő sorra szállította az olyan klasszikusokat, mint a 27 idegen igen, az Ilyen az élet vagy A nagy nap, amiket imádtak a nézőkaddig Hollywood szemében a reputációja egyre csak süllyedt. 

2007-ben tehát, amikor a Felkoppintva debütált, Katherine-nel készített egy interjút a Vanity Fair, amiben a színésznő őszintén elmondta a véleményét a sztoriról, amiben a kissé karót nyelt Alisont játszotta, aki összekeveredik a Seth Rogen által alakított bulizós, laza, jófej Bennel (nem vicc: a film szinopszisa is ennyire túlhangsúlyozza, mennyire jó arc ez a Ben – talán, hogy még nagyobb legyen a kontrasztja Alisonnal), az egyéjszakás kalandból pedig egy nem várt terhesség lesz. A lány úgy dönt, hogy megtartja a babát, akinek érkezésére készülve a két főszereplő megtanítja egymásnak, hogyan lehet az egyikük felelősségteljesebb, másikuk pedig hogyan engedheti el magát. Katherine ezt egy „kicsit szexistának” nevezte, pontosan a férfi és női karakterek túlzó ábrázolása miatt.

„Hárpiának állítja be a nőket, humortalannak és karót nyeltnek, a férfiakat pedig szerethetőnek, bolondosnak és olyanoknak, akik szeretnek szórakozni. Egy igazi nyafkát játszom; miért kell ennyire ünneprontónak lennie? Miért így ábrázoljuk a nőket? 98%-ban szuper élmény volt, de nehéz volt teljes szívemmel szeretnem a filmet.”

Bár semmi hazugság nincs abban, amit mondott, sokaknak nem tetszett a kemény kritika. Sőt, maga Seth Rogen is azt nyilatkozta – majdnem 10 évvel (!) később, 2016-ban –, hogy úgy érezte, hogy „valamennyire elárulta” őt és a filmet Katherine.

Egy évre rá a hollywoodi helyzet csak fokozódott, amikor Katherine egy éles gesztussal kihúzta magát a legjobb mellékszereplő Emmy-díjáért folytatott versenyből. A filmiparnak, de elsősorban A Grace klinika íróinak ez egy hatalmas középsőujjként jött le, amiért feleakkora szerepet írtak neki a sorozatban.

„Nem éreztem úgy, hogy ebben az évadban olyan anyaggal dolgozhattam volna, ami igazolná az Emmy-jelölésem, ezért, hogy fenntartsam az akadémia integritását, visszavonom magam a versenyből. Továbbá nem szerettem volna elvenni a lehetőséget más színésznők elől, akiknek biztosították a megfelelő anyagot.”

A magyarázata meglehetősen durva volt és kicsit sem csomagolta be a véleményét, ami végül odáig vezetett, hogy kiírták A Grace klinikából, majd egyre kevesebb és kisebb szerepeket kapott Hollywoodtól is. 

Az eredeti írást itt találja.

 Artist is Present 

Ipar napjai programsorozat Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek