MegMinden
2022-02-12

Kiállítás

(hu.euronews.com)

Világszenzációnak ígérkezik Bosch kiállítása .

2022-ben a Szépművészeti Múzeum európai viszonylatban is kiemelkedő kiállítási programmal várja látogatóit: többek között Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, valamint két izgalmas kamaratárlat található az idei kínálatban.

Ebben az évben befejeződik a múzeum épületének felújítása is, elkészül a Szépművészeti Múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása.

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa

Hieronymus Bosch egyedülálló művészete a mester halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat számunkra. A budapesti tárlat világszenzációnak ígérkezik, 2022. április 8. – július 17. között várja a látogatókat.

A múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon ábrázolt a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése.

A kiállítás célja Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával: az emberi életút mint földi zarándoklat értelmezése, minden válaszútjával, bűnös útvesztőjével, érzéki kitérőivel és a kor által felkínált spirituális fogódzók megjelenítésével.

 

Az eredeti írást itt találja.

Fűben-fában orvosság

Eperjes Károly a Campus Rádióban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek