MegMinden
2021-11-09

Luxemburg

(forbes.hu)

Miért és kik parkoltatnak itt dollármilliárdokat a világ leggazdagabbjai közül?

Miért pont luxemburgi cégeken keresztül vásárolnak luxushoteleket, szőlőföldeket, magánrepülőket és jachtokat a világ legvagyonosabb emberei? Az amerikai Forbes hónapokig kereste a választ ezekre a kérdésekre, és azonosított egy tucatnyi jól ismert üzletembert, aki az elmúlt években igen jól járt a miniállam adóelőnyeivel.

Bernard Arnault francia multimilliárdos – a világ harmadik leggazdagabb embere és például a Louis Vuittont is tulajdonló LVMH csoport elnöke – augusztusban eladta a szintén francia kiskereskedelmi lánc, Carrefourban tartott 5,5 százalékos részvénypakettjét. A cégadatok szerint a papírokat Arnault a Luxemburgban bejegyzett Cervinia Europe cégen keresztül birtokolta, és ide folyt be az értük kapott mintegy 850 millió dollár is, átszámítva 255 milliárd forint.

Elbújni már nem tudnak a milliárdosok, de az adószabályok még mindig nagyon kedvezőek

A Cervinia Europe-ot 2013-ban alapította, de nem ez Arnault egyetlen luxemburgi érdekeltsége. Már 2007-ben is bejegyzett egy holdingot Blue Capital néven (eredendően ebben tartott egy még nagyobb, 9,1 százalékos Carrefour pakettet), és van még vagy két tucat ottani vállalkozása, amelyekben – a 2020 decemberi adatok szerint – összesen 1,6 milliárd dollárnyi (durván 480 milliárd forintnyi) befektetést tart.

 

Az eredeti írást itt találja.

Mozdulj Debrecen!

Body fit tank top

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek