MegMinden
2021-10-30

A 317-es szakasz

(port.hu)

A legjobb vietnámi háborús filmet nem az amerikaiak csinálták

És nem is a vietnámiak, hanem a franciák. Az 1965-ös A 317-es szakaszt, amelyet nálunk sosem mutattak be, de most felkerült a Netflixre, többen is a valaha készült legjobb háborús filmnek tartják, és nem ok nélkül!

Persze egy címben mindig nagyot akar mondani az ember, mert a Stanley Kubrick rendezte Acéllövedék (1987) és Oliver Stone-tól A szakasz is (1986) a legjobb vietnámi háborús filmek közé tartozik, de a konfliktusról készült első igazán elismert, azt talán a legpontosabban ábrázoló film a francia A 317-es szakasz (1965) volt. Ami azért furcsa, mert a franciák nem szívesen vitték filmre a háborúikat. A II. világháború francia részvételéről alig született film, az algériai háborúról csak az ezredforduló után kezdtek beszélni – a kivételnek számító Az algíri csata (1965) olasz produkció volt -, és az indokínai háború is sokáig tabu téma volt. Nyilván azért is, mert egyik sem hozott sok sikert nekik.

Merthogy a háború akkor még indokínai volt, és a gyarmatosító franciák vívták az akkor még Viet Minh névre hallgató ellenséggel. A II. világháború alatti japán megszállás után a franciák csak rövid időre tudták visszaállítani hatalmukat a Vietnámot, Laosz és Kambodzsát „egyesítő” Indokínában, és 9 évnyi háború után ki kellett vonulniuk, hogy aztán az amerikaiak vegyék át a helyüket, hasonlóan sikertelenül.

Történetünk 1954-ben játszódik, amikor a francia vereség már kész tény volt,

Dien Bien Phu-nál a magabiztos franciákat a vietnámi parasztkatonák tönkreverik, így a hadvezetés kénytelen feladni az ország északi részét. Egy apró, néhány francia tisztből és altisztből, illetve egy szakasznyi laoszi katonából álló helyőrség is visszavonulásra kényszerül, magára hagyva a riadt helyi lakosságot, de bambusz rudakon magukkal cipelve a nagy kincsnek számító fridzsidert. Nem is lenne gond, ha ellen tudnának állni a kísértésnek, hogy rajtaüssenek egy ellátmányt szállító kisebb vietnámi osztagon, csakhogy ezzel felriasztják a jókora túlerőben lévő közeli ellenséges egységeket, és a tervezett visszavonulásból hamarosan hajtóvadászat lesz.

Az eredeti írást itt találja.

A Tengerentúlról jelentem

Öreg Hölgy

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek