MegMinden
2021-10-30

A Tengerentúlról jelentem

(Facebook)

Ezt a bejegyzést különösen azoknak ajánlom, akik ferde szemmel néznek Halloween ünnepére.

Ezt a bejegyzést különösen azoknak ajánlom, akik ferde szemmel néznek Halloween ünnepére, újkeletű, őrült amerikai szokásnak hiszik, mely bolondot űz Mindenszentek és Halottak Napjából. Remélem, ez az összefoglaló segít megérteni az ünnep eredetét, szimbólumvilágát és funkcióját napjainkban.

Halloween eredete az ősi, pogány, kelta ünnep, a Samhain, melyet október 31-én ünnepeltek. A betakarítás ünneplése, az év sötét időszakának kezdete, melyet az emberi múlandósággal asszociáltak. A kelták úgy gondolták, hogy október 31-e estéjén elmosódik a határ a két világ, a fizikális és a spirituális világ között. Az emberek és a túlvilág lakói kapcsolatba kerülnek, a holtak szellemei visszatérnek egy éjszaka erejéig.

A betakarítás idején a családok hagyták, hogy kialudjon a tűz a kandallóban. Samhain estéjén a druida főpapok tüzet gyújtottak a falu főterén. A közösségi tűzből a családok hazavitték a lángot és újra meggyújtották a kandallót, ezzel szimbolizálva az újjászületést, a közösséghez tartozást.

Mivel a kelták úgy hitték, hogy a szellemvilág lakói október 31-én köztünk járhatnak, ajándékokkal, felajánlásokkal várták őket a házaik előtt, a földeken. Mivel nem csak jó tündérek, de gonosz szellemek is átléphették a határvonalat, a kelták állatoknak öltöztek, hogy az ártó szellemeket, akik esetleg magukkal akarnák vinni őket a túlvilágra, megtévesszék ( Halloween jelmez). A maskarába öltözött falulakók házról házra jártak és énekeltek a ház halottaihoz. Szolgálatukért a ház lakói süteménnyel, kaláccsal ajándékozták meg őket. A ház lakóit néha fortélyos csínytevésekkel bosszantották, de ezeket a gonosz lidércek számlájára írták. (➡️ Trick or Treat)

A középkorban tovább folytatódott a Samhain tradíciója és megszületett Jack-o-lantern legendája a mai Írország területén. A Jack-o-lantern név az ír folklórból származik. A népmesében Stingy Jack meghívta az ördögöt egy italra, de nem akarta kifizetni a számláját. Ehelyett, meggyőzte az ördögöt, hogy alakuljon át pénzérmévé, amivel fizethetnek, de ahelyett, hogy fizetett volna, a pénzérmét a zsebébe tette egy ezüst kereszt mellé, ami megakadályozta, hogy az ördög visszaváltozhasson. Egy idő után Jack elengedte az ördögöt, azzal a feltétellel, hogy ha meghal, az ördög nem viszi el a lelkét. A következő évben azonban újra tőrbe csalta az ördögöt. Nem sokkal ezután Jack meghalt, de nem jutott be a mennyországba, az ördög pedig betartotta az ígéretét, nem vitte a lelkét a pokolba. Ehelyett, útjára bocsátotta a sötét éjszakába, ahol az idők végezetéig kell barangolnia. Egyetlen izzó széndarabot adott neki, hogy utat mutasson. Jack egy kivájt tarlórépába helyezte a széndarabot és azóta is járja a sötét éjszakát. A folklór Jack of the Lantern-nek (Lámpás Jack-nek), majd később csak Jack-o-lantern-nek nevezte. Az írek az évszázadok során répalámpásokat helyeztek el a házaik ablakában és a bejárati ajtó mellé, hogy elijesszék Jack-et és a többi kóválygó szellemet.

Ahogy a kereszténység egyre nagyobb tért nyert, az egyház megpróbálta keresztény ünneppé formálni Samhain-t. Az 5. században Bonifác pápa májusra helyezte az ünnepet és szenteknek, mártíroknak dedikálta, azonban döntése nem aratott sikert. A 9. században Gergely pápa visszahelyezte az ünnepet a betakarítás idejére és bevezette Mindenszentek napját november 1-jén és Halottak Napját november 2-án. Október 1-e Samhain helyett az All Hallows Eve nevet kapta (Mindenszentek előestéje), mely később Halloween-re módosult.

Új-Angliában, az első amerikai telepesek nem igazán ünnepehették Halloween-t a szigorú protestáns vallási szabályok között. A 19. század második felében ír telepesek áradata érkezett Amerikába, akik magukkal hozták Halloween szokásaikat éa az ünnep új, amerikai formát öltött. A tarlórépa helyett az Amerikában honos tököt használták lámpásként.

Az ünnep a 20. századra közösségi eseménnyé vált. A vallási és folklór elemek háttérbe szorultak. A fókusz a házak dekorálására, a Halloween összejövetelekre helyeződött és a gyerekeket is egyre inkább belevonták az ünneplésbe. A Trick-or-Treat lett a legkedveltebb eleme az ünnepnek. A gyerekek házról házra járnak, jelmezbe öltözve, édességet gyűjtve. A horrorfilmek pedig új lökést adtak az ünneplésnek, mind a dekorációban, mind a jelmezekben.

Az amerikai katolikusok hozzánk hasonlóan ünneplik Mindenszenteket és Halottak Napját.

Halloween-nek semmihez sem fogható hangulata van Amerikában. Október elejétől a házak lakói díszíteni kezdik portáikat. Sokan az egyszerű, őszi dekorációt választják, tökök, virágok, szalmabálák, míg mások a horror elemeket részesítik előnyben. Sokan rengeteg időt és pénzt fektetnek a dekorációba. New York City-ben a townhouse lakók egészen extrém dekorációkkal lepik meg egymást és az arra járókat. Az Upper West Side-on, az Upper East Side-on, a West Village-ben lehet látni a legimpozánsabb dekorációkat. Városszerte szerveznek Halloween party-kat, munkahelyeken is. A West Village világhírű Halloween Parádéja milliókat mozgat meg. A Halloween házak, szellemjárta házak, szellemjárta kukorica labirintusok látogatása októberben kedvelt közösségi, családi szokás. A kisgyermekes családokat játékos, visszafogottan ijesztő elemekkel, interaktív játékokkal, míg a nagyobbakat ijesztő, horror elemekkel várják.

Halloween egyben kommersz ünnep is. Amerika teljes évi édesség vásárlásának negyede Halloween idején történik. Egyre többen, egyre többet költenek házi kedvenceik Halloween jelmezére is. 2019-ben 490 millió dollárt.

Halloween ünnepe annak ellenére, hogy modern ünneppé vált az évszázadok során, valahol továbbra is magán hordozza az ősi elemeket: az ember tudatalatti félelmét az ismeretlentől, a túlvilágtól és annak lakóitól, a borzongás iránti vágyat, az elmúlás félelmét.

Az eredeti írást itt találja.

Köznevelési kérdésekről egyezettek a Debreceni Egyetemen

A 317-es szakasz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek