MegMinden
2021-10-30

Öreg Hölgy

(divany.hu)

Miért van titkos bunker az Eifel-torony alatt?

A párizsi Eiffel-torony Európa egyik leghíresebb épülete – de vajon miért építettek titkos föld alatti bunkert a francia főváros jelképének is tartott műemlék alá?

Az „Öreg Hölgynek” is hívott torony, amely a tervezőcég vezetője, Gustav Eiffel építész után kapta nevét, az 1899-es párizsi világkiállításra épült, és az eredeti tervek szerint az eseményt követően lebontották volna. A 300 méter magas építmény mégis állandó éke maradt a francia fővárosnak, ami sok helyi lakost, köztük olyan neves művészeket, mint Guy de Maupassant és ifj. Alexandre Dumas, felbosszantott, mivel úgy gondolták, elrontja a kilátást – Eiffel próbálta védeni alkotását a kritikus hangoktól, és úgy döntött, ha már tornya „belerondít a városképbe”, legalább legyen valami hasznos funkciója.

Segítette a franciákat a világháborúban az Eiffel-torony rádióadója

Tíz évvel az épület felhúzása után, 1909-ben Eiffel engedélyt és anyagi támogatást adott Gustave-Auguste Ferrié tábornok ötletének, aki rádióállomást szeretett volna telepíteni a torony tetejére, mely képes Morse-jeleket továbbítani a hadsereg egységei számára. Sikerült is vezeték nélküli rádiójeleket küldeni a toronyból az 5 kilométerre található Panthéonba, így hamarosan megindulhatott az állandó katonai adás – a rádió üzemeltetőinek Eiffel kiterjedt föld alatti bunkert építtetett a torony déli lábánál, ahol még háború esetén is biztonságban dolgozhatnak az üzenetek továbbításán.

Az eredeti írást itt találja.

A 317-es szakasz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek