Hajdú-Bihar
2021-06-09

Régóta várt fejlesztést adtak át Berettyóújfaluban

Felújították a műemlékvédelem alatt álló Zsinagógát, mellyel új szolgáltatások is létrejöttek.

A beruházás az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának keretében valósult meg, uniós és hazai támogatással, csaknem 600 millió forintból. 

A berettyóújfalui a megye második legnagyobb zsinagógája, 1903-ban épült, a hitéletet azonban csak alig több, mint 40 évig tudta szolgálni. A háború után sokáig állt elhanyagoltan, romosan; főként raktárnak használták. 

A megszépült épület, a Zsinagóga Kultúrtér ünnepélyes átadóját június 9-én tartották, ahol elhangzott, hogy a beruházással új szolgáltatások is létrejöttek; a templom állandó és időszaki kiállításoknak, kulturális programoknak, konferenciáknak is helyt ad, emellett recepció, kávézó és ajándékbolt, vizesblokk és raktár is van.

Az átadón Muraközi István polgármester köszöntötte a részvevőket, háláját fejezte ki beruházás megvalósulásáért az abban résztvevőknek, mindenekelőtt a magyar kormánynak, hogy támogatásával néhány évvel ezelőtt az önkormányzat tulajdonába kerülhetett az épület. Kiemelte, hogy nemcsak a zsinagóga, hanem a város minden műemlékvédelmi épülete megújult már. Mindez az előttünk lévő korok tiszteletben tartásáról tanúskodik. A zsinagóga megszépülése pedig ezen is túlmutat, hiszen most az áldozatok előtt is tisztelgünk.

Vitányi István országgyűlési képviselő azt mondta, annak idején a céljai megfogalmazásánál elsők között szerepelt a templom helyreállítása, azonban csak most sikerült forrást találni rá. Személyes élményeit, kötődéseit idézte fel, majd reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a zsinagóga hosszú évtizedekig fogja majd szolgálni az itt élőket, az ide látogatókat.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese is jelen volt az ünnepségen, aki úgy fogalmazott: „A megújulás és az újrakezdés az a két fejlemény, ami alkalmat adott, hogy együtt ünnepelhessük a kárpát-medencei magyar-zsidó kulturális örökség egy újabb darabjának a helyreállítását Berettyóújfaluban".  Hangsúlyozta, Magyarország a béke szigete valamennyi vallási közösség számára. Mint mondta, ez a kormány abból a meggyőződésből indul ki, hogy a hitnek helye van modern világunkban, továbbá a zsidó-keresztény gyökerek megtartása és ápolása létfontosságú a jövő szempontjából. 

Az átadón résztvevő egyházi elöljárók mindannyian hálájukat fejezték ki. Köves Slomó főrabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azt mondta, örömünnep a mai, mely az újjászületésről szól. 

Forrás:https://hbmo.hu

Gurisatti Gréta felépült, a világligában bizonyítana

Mentőautókat kapott a Debreceni Mentőállomás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek