Hajdú-Bihar
2022-03-30

Megújult a hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény épülete

A fejlesztést március 29-én adták át hivatalosan.

Az épület energetikai korszerűsítésére 67 és fél millió forint támogatást kapott a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik pályázatán, majd további, 10 millió forint forrást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik kiírásán is, mindehhez az önkormányzat 15,4 millió forint önerőt is tett.  Mindennek köszönhetően hatékonyabb lett az épület energiahasználata, ezentúl racionálisabb energiafelhasználással működik majd. Mindezek mellett a létesítmény akadálymentes lett és kívül-belül megszépült. 

Az ünnepségen Horváth Zoltán köszöntőjében azt mondta, a város egyik legszebb épületének a felújítása több üzenetet is hordoz magában. Az egyik legfontosabb, hogy a sikerhez a csapatmunka, az együttműködés nélkülözhetetlen. A képviselőtestület, az országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat, a kormányzat és a szakma minden szereplőjének közös gondolkodása kellett a sikeres megvalósításhoz. 

 

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, Hajdúdorog elindult azon az úton, amelyen az itt élők nagyon régóta szeretnének járni. Külön gratulált a beruházás kivitelezőjének, mert látható, hogy rendkívül jól gazdálkodott az adott összeggel. Elismerően szólt az önkormányzat felelős gazdálkodásáról is. 

 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke szerint szépen fejlődik a város, mindazon túl, hogy behozta az előző időszakra jellemző lemaradást is. Hangsúlyozta, hogy összetartás, összetartozás érzése nélkül nem lenne látható fejlődés. Ehhez szükséges a múltunk megőrzése és az abból való építkezés. Ennek jegyében Pajna Zoltán az ünnepség résztvevőinek a megyei önkormányzat által készíttetett Hajdú-Bihar megye legendáriuma c. könyvből is vitt, melyben hajdúdorogi történetek is találhatók. A kötet „A hajdú hagyományok nyomában” elnevezésű projekt részeként jött létre. 

 

Simon Istvánné, a Görög Demeter Művelődési Ház intézményvezetője örömét fejezte ki, hogy épületben múzeum lett, mely a művelődési ház kezelésébe került. Felidézte, hogy a Helytörténeti Gyűjtemény 2000. augusztus 18-án, kereszténységünk ezredik évfordulóján nyitotta meg kapuját. 

 

Az átadó ünnepség végén az érdeklődők megtekinthették a megyei önkormányzat Hajdúdorogra érkezett vándorkiállítását. A „Hortobágyi pásztorélet és a csillagoségbolt-parkok bemutatása” c. fotókiállítás célja, hogy minél többen megismerhessék az ősi gyökerekkel rendelkező pásztorkultúra szépségét, valamint felhívják a figyelmet a fényszennyezés visszaszorításának fontosságára. A tárlaton Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa által kiválogatott 30 nagyméretű fotó ad ízelítőt a pásztortudás népi csillagászathoz kapcsolódó elemeiből, Hortobágy és más csillagoségbolt-parkok éjszakai tájképéből. Az április 1-ig látható tárlat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló „A hajdú hagyományok nyomában” nevű projekt egyik eleme.

 

Forrás: https://hbmo.hu/

 

Magyar szakos kínai hallgatók a DE-n

Beszélgetés Kopasz Bélával és feleségével Babával

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek