Egyetemi Élet
2024-04-03

Debrecenből Debrecennek

Immár harmadik alkalommal, töretlenül hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg március 23-án szombaton a Made in Debrecen Fesztivált. A Made in Pécs mintájára született meg 2022-ben a kezdeményezés a Rocksuli, a PusztaHang és a Sofar Sounds Debrecen gondozásában, amely egynapos minifesztivál nem titkolt célja, hogy a cívisváros számos pontján bemutatkozhassanak a helyi kötődésű zenei formációk – műfajokon át, stílusmegkötés nélkül.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tisztelt publikum ingyen tekinthette meg idén is a koncerteket, amelyekkel összesen kilenc belvárosi helyszínen találkozhattunk. A MiD napján már délelőtt felcsendültek az első dallamok. Olyan ikonikus fesztiválszereplők nyitották a húszperces produkciók sorát mint Dánielfy Gergő vagy épp Nagy Bogi. Az egész napos rendezvény ezúttal is késő éjszakáig tartott.
Kilenc helyszín, gyakorlatilag mindenféle zenei műfaj, csaknem száznyolcvan formáció és több száz zenész, valamint többezres érdeklődés mellett rendezték meg az idei fesztivált. Az egyik legkedveltebb koncertpódium idén is a Roncsbár volt, ahol egész nap szólt a rock, ráadásul az esti bulira ugyancsak ingyenes volt most a belépés.
 
 
Fellépett itt többek között A Dal közönsége előtt is bemutatkozott Tortuga vagy épp a közkedvelt egri banda, a Shapat Terror. A DEMKI Ifiház és a Sheldons pódiumát – ez által két helyszínt is – bevette a főszervező Rocksuli apraja-nagyja. A Bakelitben ezzel szemben a könnyedebb tónusoké volt a főszerep, hiszen itt például Nagy Szilárd „Szilu”, de a kemény rock-metált képviselő Gate69 frontembere, Gyarmati Dominik is mikrofon mögé állt. A Stay Beer Bar a drum and bass formációinak adott teret, hogy a keverőpult segítségével borzolják a kedélyeket. Új helyszínként jelentkezett a MODEM, amelynek színpadán egészen különleges, alternatív alakulatok mutatkoztak be. Alighanem minden debreceni számára ismert ez irányból például a Lyuhász Lyácint Bt.
 
 
Az Incognito vegyes érzelmeket kínált, hiszen keveredtek a lírai dallamok és az intenzív ritmusok, akárcsak a Debreceni Egyetem pinceklubjában, a DESZ24-ben. Bár nem a városközpont szívében, mégis csupán néhány utcával arrébb adott otthont az elektronikus zenének a Baross utcán a Malter, ahol életre kelt a trap-rap-hiphop kavalkád. Itt a már több nívós egyetemi helyszínen is bemutatkozott BASE Gang zárta a fellépők sorát, igen kiemelkedő ováció kíséretében.
 
 
A szervezők megannyi újítással készültek a nagyérdemű számára. Nem csupán a MODEM előtere volt „innováció”, hanem számos szolgáltatás is. Természetesen nem maradtak el az ikonikus Made in Debrecen-kitűzők, valamint műsorfüzetek sem. Ám a merchandising is jócskán beindult, mivel a fesztivál saját pólóit és vászontáskáit is meg lehetett vásárolni. No persze a kulináris élmények lehetősége is széles palettán kínálkozott. A DESZ24 sörpultjával immár valamennyi helyszínen lehetett frissítőt fogyasztani, míg az Ifiház udvarán lángossal és street fooddal várták az érdeklődőket.
 
Alig, hogy elcsendesült a belváros, máris készülhetünk a negyedik fesztiválra. A Made in Debrecen 2025-ben március 29-én várja a zenekedvelőket.
 
Barna Marci, fotó: Made in Debrecen Fesztivál

Megkezdődött a Bajnokok Ligája Debrecenben

Megjelent a Debreceni Szemle

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek