Egyetemi Élet
2022-07-01

Teljes erőbedobással készülnek

Mozgalmas szezont tudhatnak maguk mögött a DEAC cheerleaderei, sok fellépésük és versenyük volt az elmúlt hónapokban, azonban a nyár első fele sem pihenéssel telik számukra, ugyanis gőzerővel készülnek a július eleji Európa-bajnokságra. Az elmúlt hónapok eseményeiről, változásairól, és a következő nagy megmérettetésről Ócs Adrienn vezetőedzővel beszélgettünk.

- Tavaly októberben elérkezett az általam már nagyon várt áttörés, végre fiúkkal bővült a csapatunk. Két srác jelentkezett az őszi tagtoborzón, hogy szeretnék kipróbálni a cheerleadinget, majd őket követte idén még hat fiú, így most már három magyar és öt külföldi srác van a csapatban – mesélt a lényeges változásról Ócs Adrienn.
 
– Szerencsére a fiúk is hamar beilleszkedtek, bár ezen a téren nincs nehéz dolga az újaknak; nagyon sok a közös, csapatépítő programunk, szoros a csapattagok között a kapcsolat, olyanok vagyunk, mint egy kis család. A fiúkat is próbáljuk minél több koreográfiánkba beépíteni, voltak már velünk fellépéseken és a közönség is imádja őket. A nemrégiben megrendezett magyar bajnokságon is szerettem volna, ha indulnak, de ez sérülés miatt sajnos meghiúsult – mondta Adrienn, aki egyúttal értékelte a DESOK csarnokban megrendezett I. B&W Cheer Magyar Bajnokságot is, ahol senior freestyle pom team és senior individual kategóriában képviselték a DEAC-ot.
 
 
– Egyéni kategóriában Cservenák Kata második helyen végzett, és a dance team-ben is másodikként zárt a csapatunk. Nem voltam maradéktalanul elégedett, köztünk és a most első helyen végzett ELTE csapata között mindig nagy a küzdelem az aranyéremért, most ők bizonyultak jobbnak, míg decemberben mi állhattunk a dobogó legmagasabb fokára.
 
Az ELTE most felkészültebben érkezett, a koreográfiájuk jobban beért, egységesebb volt. Mi a magasabb pontszám reményében sokat változtattunk a koreográfiánkon, szombaton volt a verseny, és kedden fejeztük be teljesen, így nem állt még annyira össze, nem tudtunk kellőképpen figyelni a térformában, a részletek sem voltak a szokásos mértékben kidolgozva. Minden esetre ez jó tanulság volt, a következő nagy versenyünkig, az Európa-bajnokságig igyekszünk korrigálni a hibákat – mondta a Debreceni Egyetem testnevelés-történelem tanári szakos hallgatója.
 
Reális cél az erős középmezőny
 
Az ICU Cheerleading Európa-bajnokságot július 1. és 3. között rendezik meg Athénban, ahova a DEAC 18 fős csapattal érkezik majd.
 
- Június 30-án érkezünk meg Görögországba és hat éjszakát töltünk majd kint, így szerencsére a verseny után lesz időnk egy kis feltöltődésre is. Már nagyon várjuk a kontinensviadalt, tizenkilenc csapat indul majd, rajtunk kívül lesz még egy magyar együttes, a Vivace.
 
Gőzerővel készülünk a megmérettetésre, hetente háromszor tartunk három-négyórás tréningeket, illetve nemrégiben meghívtunk egy osztrák edzőt, Theresia Maurer Lelard-ot is. Ő nagyon profi a szakmában, az ausztriai Milleniumdancers csapat edzője, ők az osztrák bajnokok és Európa-bajnoki aranyéremmel is büszkélkedhetnek.
 
 
Korábban részt vettem egy általa tartott jazz workshopon, és most, amikor kerestünk valakit, aki kívülről, de mégis szakértői szemmel megnézné a koreográfiát, egyből eszembe jutott. Szerencsére örömmel fogadta a meghívást, aznap, amikor itt volt, maratoni, tizenhárom órás edzést tartottunk. Nagyon tartalmas volt, mindenki sokat tanult, rávilágított a koreográfiánk gyengeségeire, ötleteket adott, hogy mivel tudnánk még jobban feldobni – mondta Adrienn, aki azt is elárulta, hogy mik a céljaik a közelgő kontinensviadalon.
 
– Mindenképpen a másik magyar csapat előtt szeretnénk végezni, a célunk legalább az erős középmezőny, de bízunk a döntőbe jutásban is, Theresia azt mondta a koreográfia alapján ő is az első öt hely valamelyikét célozná meg. Csatári Anna és én már a csapat tagjai voltunk öt évvel ezelőtt a helsinki Európa-bajnokságon, de a többieknek ez lesz az első nemzetközi versenye.
 
Nyilván minden tréningen szóba jön, hogy mire lehet számítani, milyen lesz kint – mondta a vezetőedző, aki azt is elárulta, hogy az athéni megmérettetés után hosszabb pihenőt tart a csapat, szeptemberben kezdik újra az edzéseket, akkor viszont ismét teljes erőbedobással, mert novemberben egyetemi világbajnokságon indulnak.
 
Vona Lilla

Szabó Zsófi

Radics Béla

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek