Egyetemi Élet
2022-11-28

DExpo 2022 – nyomós érvek

Több ezer középiskolás volt kíváncsi az idén is szokásosan megrendezett egyetemi nyílt napra Debrecenben, november 23-24-én.

Végre ismét korlátozások nélkül, jelenléti formában, a főépületben és számos további egyetemi épületben rendezték meg a Debreceni Egyetem hagyományos nyílt napját, a DExpót. A két rendhagyó egyetemi nap elsődleges helyszíne az Egyetem tér 1. volt, ahol már a kora reggeli óráktól sorokban álltak a középiskolások, hogy megismerkedjenek az egyetemmel, esetleg meglátogassák azokat a karokat, szakokat, órákat, amelyeket célul tűztek ki maguk elé.
 
A DE 13 karának standja a Díszudvaron állt, ahol a különböző karok különböző szakjairól gyűjthettek információt a látogatók, egyes standoknál némi gyakorlati ízelítőt is kaphattak az érkezők, hogy például miként működik a fogászat, vagy hogyan lehet mesterséges intelligenciát programozni. A főépület földszintjén, illetve fentebbi szintjein az egyetemi intézetek, szakkollégiumok és a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat standjai álltak.
 
 
A leendő hallgatók megismerkedhettek a DEAC-családdal, az Erasmus-programmal, de többek között a tanárképzési lehetőségekkel is. A szerencsések pedig, akik szemfülesen jártak az egyetem folyosóin, Edével, a mókussal is találkozhattak, az egyetem kabalaállatával. A főépület termeiben kari tájékoztatókat tartottak a középiskolásoknak, ezeket követően pedig látogatható nyílt órákra is beülhettek a jelenlévők, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék jóvoltából pedig a stúdiómunkákba is bepillanthattak.
 
A harmadik emeleti kerengőn a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem által 2024-ben közösen rendezett sportrendezvény, az European University Games (EUG) céljaival, sportágaival, helyszíneivel kapcsolatban is tájékozódhattak a sportrajongók. Azonban nem csupán a főépületben zajlottak az események november 23-24-én. A téren vitorlázórepülő állt, amelyet körbe lehetett járni, sőt, belülről is szemügyre vehettek a repülés szerelmesei.
 
 
Az Élettudományi Központban is rendeztek bemutatókat, a távolabbi campusokra, egyetemi helyszínekre így többek között az Informatikai Kar „otthonába”, vagy a Nagyerdei Stadionhoz pedig buszok szállították a diákokat. A programkavalkádból természetesen a Sporttudományi Koordinációs Intézet sem maradt ki.
 
A DESOK csarnokban szerda este ugyanis első alkalommal rendezték meg a színvonalas és nívós ügyességi bátorságpróbát, a DEctiont. Az esemény lényege volt, hogy a felállított akadálypályán úgy kell végigmennie a versenyzőknek, – minél rövidebb idő alatt – hogy a lehető legkevesebb hibát vétik.
Ezúttal, mivel hagyományteremtő jelleggel ez volt a debütáló verseny, a hangsúly az egyetemi hallgatókon volt, akik közül magyar és külföldi egyetemisták egyaránt jelentős számban neveztek. A győztesek pedig értékes SzertárSport utalványt kaptak.
 
 
Egészében tekintve a Debreceni Egyetem továbbra is kimondottan népszerű a debreceni, környékbeli, sőt, a távolabbi régiókból érkező diákok számára. Az idei DExpót több ezren látogatták a két nap alatt.
 
Barna Marci

Egyetemi vezető a MOB közgyűlésén

Iróniával a gazdasági válságról - új videóval jelentkezik a The Anahit

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek