Sport
2024-04-02

Megkezdődött a Bajnokok Ligája Debrecenben

Egyelőre kosárlabdában. Ott is a fiatalok viszik a prímet, az U18-as korosztály 13 legjobb együttese vasárnap estig, április hetedikéig dönti el kik az elsők között is a legjobbak. A hajdúsági vármegyeszékhely kétségtelen a nemzetközi kosárlabda fellegvára lett az utóbbi évtizedben.

 Számos 3x3-as világversenyt, és ötös csapatok küzdelmét rendezték meg eddig. Köztük nem egy Európa, illetve világbajnokság volt. A FIBA, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség idén a városnak adta az U18-as Bajnokok Ligája döntőjét. A 13 résztvevő együttes között ott van - Team Debrecen néven - a magyar gárda is.
 
A mieink a négy csoport közül, az "A" jelűben kaptak helyet. Ez az egyetlen, ahol kvartett mérkőzik, a többiekben három együttes csap össze. Az elsők bejutnak a négy közé, a második helyezettek játszanak majd az 5-8. helyért, a többiek a 9-13. pozícióért.
Pethő Ákos szövetségi kapitány legénysége a legnehezebb ellenfeleket kapta. Mérkőzünk szerdán a spanyol Teneriféből, csütörtökön a görög Patrasszal. Az első összecsapást, kedden este a litván Vilniusszal zárta a magyar egység. 
 
Ahogyan az várható volt, a feladat most nehézre sikeredett. A balti állam kosarasai a világelitbe tartoznak. Jelenleg négy magas emberük szórja a pontokat az NBA-ben. Linas Kleiza, Sarunas Marciulionis, Jonas Valanciunas, és Zydrunas Ilgauskas, Denvertől Torontóig elismert játékosok. És akkor még nem beszéltünk arról az Arvydas Sabonisról, akit óriási tisztelet övez a világ minden palánkja alatt.
Nem csoda, hogy a jelenlegi utánpótlásuk is esélyesebbnek tűnt a mieinkénél. És a meccsen ezt be is bizonyították. A hazaiak az első negyed derekáig tartották magukat. 11-11-ig fej-fej mellett hullottak a gyűrűbe a labdák, aztán a litvánok felgyorsították a tempót, és különösen a második tíz percben villogtak. Pontosan dobtak kintről, a lepattanók - támadó, és védő egyaránt - övék lettek (pedig litvánok voltak, nem lettek), és az első félidőt 15 pontos előnnyel zárták.
 
Szünet után, különösen az utolsó negyedben nagy hajrába kezdtek a Team Debrecen fiataljai. Hat perccel e befejezés előtt fel is jöttek hét pontra, de több nem futotta az erejükből. Az esélyesebb, képzettebb csapat megérdemelten nyert.
A Pethő alakulat becsületesen küzdött, de úgy tűnik, ebből a csoportból nehéz lesz a négy közé kerülni.
 Következik szerdán este kilenctől a Tenerife.
 
U18 férfi kosárlabda BL Debrecen:
Vilnius - Team Debrecen 77-66 (43-28)
 
Weisz György

Egyre kevesebb az ittas sofőr

Debrecenből Debrecennek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek