Egyetemi Élet
2024-03-25

Itt az első tavaszi Egyetemi Élet!

Mit kaptak a Debreceni Egyetem joghallgatói a Felező és Végzős Bálon? Miként alakult ki évszázadok alatt a debreceni Dósa nádor tér jelenlegi arculata? Miért tűzték ki a Debreceni Egyetem zászlaját Afrika legmagasabb hegyének csúcsára és miként teljesített az alapszakasz végén a DEAC jégkorong csapata? Egyebek mellett ezekről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Felező és Végzős Bálra gyűltek össze nemrég a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogi asszisztens, igazságügyi igazgatási és jogász szakon tanuló harmad- és ötödéves hallgatói a Főépületben. A megnyitón Szikora Veronika dékán a hallgatók jövőbeli hivatásának fontosságáról beszélt, majd a szokásokhoz híven a tanulmányaik felénél járók oklevelet, a végzősök pedig ÁJK-s pecsétgyűrűt kaptak. Az est vacsorával és tánccal zárult – derül ki egyebek mellett az eseményről szóló beszámolóból.

A debreceni belváros egyik legdinamikusabban fejlődő köztere a Dósa nádor tér. Az elmúlt években látványos megújuláson átesett terület első látásra talán nem tűnik a város legizgalmasabb részének, pedig hosszú múltra tekint vissza és rengeteg helytörténeti érdekességet rejt. Hogy melyek ezek, a Debrecen utcáin sorozat legújabb részéből megtudhatják.

A madárbarát kert tavaszi teendőiről szóló cikkben azt lehet olvasni, hogy a madarak etetési időszaka a fagyok végleges megszűnéséig, akár április közepéig is tarthat. A kora tavaszi időszakban a rovarvilág éledése miatt a rovarevő madarak száma az etetők körül csökken, ezek a fajok akár teljesen el is tűnhetnek, miközben a magevők nagyobb számban jelennek meg. Az utolsó hónapban ezért érdemes növelni az aprómagvak arányát az eleségkeverékekben, ezzel kedvezve a magevő fajoknak.

Újabb filmes kurzusokkal és rendszeres filmklubeseményekkel bővül a 2024-es tavaszi félévtől a DE Bölcsészettudományi Karán működő Művészeti Központ kínálata. Ezek többsége közös vállalkozás a Művészeti Központ partner intézményével, a Nemzeti Filmintézettel, valamint egyetemen belüli egyéb intézetekkel és tanszékekkel, mint például a Konfuciusz Intézettel, a Filozófia Intézettel és az olasz Tanszékkel – írják egy másik cikkben.

Január közepén 14 tagú magyar csapat vágott neki, hogy megmássza Afrika legmagasabb pontját, a Kilimandzsáró hegyen lévő 5895 méter magas Uhuru (Szabadság) csúcsot, ahová a Debreceni Egyetem zászlaját is kitűzték. A társaság egy része nyugat-magyarországi, többsége viszont debreceni, a Debreceni Egyetemhez kötődik. A kaland részletei szintén az Egyetemi Életben találhatóak.

Az új lapszám Sportrovatában egyebek mellett foglalkozik azzal, hogy a DEAC első osztályú férfi jégkorongcsapata március elején zárta az Erste Liga alapszakaszát, ahonnan 19 győzelemmel és 25 vereséggel – a tabella 8. helyéről – továbbjutottak a rájátszásba. A playoff-ban az egyetemi gárda az alapszakasz első helyén végző FTC-Telekom együttesével került össze.

A teljes Egyetemi Élet itt érhető el.

Sajtóközpont - OCs

Elvis-törvény

DEAC Petanque

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek