Egyetemi Élet
2023-02-21

Debrecenben ülésezett az AITA/IATA Vegyes-bizottsága

Idén június 19-25 között Debrecenben kerül megrendezésre az AITA/IATA asbl. Amatőr-színházi Fesztivál, a 10. Színházi Olimpia részeként. A Fesztivál Vegyes-bizottsága január elején ülésezett, melynek eredményeként eldöntötték, melyik 12 előadást láthatják majd a debreceniek.

2019-ben a kanadai Saint John-ban tartották az AITA/IATA asbl. (Nemzetközi Amatőr-színházi Világszövetség) Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztivált, melyre a Debreceni Egyetemi Színház (DESzínház) égisze alatt tevékenykedő VígKarma társulat is meghívást kapott, és kiválóan szerepelt.
Majd 2021-ben, a hagyományokhoz híven, a két évvel későbbi AITA/IATA asbl. Nemzetközi Amatőr-színházi Világtalálkozót és közgyűlést Monacóban rendezték meg, melynek során Debrecen Városának képviseletében dr. Lakó Zsigmond, a Debreceni Egyetemi Színház vezetője prezentálta Debrecen városának ajánlatát a következő, 2023-as AITA/IATA asbl. Fesztivál megrendezésére, s ezt az ajánlatot a közgyűlés készséggel elfogadta.
 
Ennek apropóján ülésezett január 13-15 között Debrecenben az AITA/IATA asbl. Vegyes-bizottsága, hogy a személyes találkozó során megvitassák, melyik 12 előadást hívják meg az öt kontinensről beérkezett több mint félszáz jelentkező közül, a 2023. június 19-25 között Debrecenben megrendezésre kerülő Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztiválra, mely a 10. Színházi Olimpia részeként és fő támogatásával valósul meg, a Magyar Szín-Játékos Szövetség mint az AITA/IATA asbl. magyar nemzeti központja, Debrecen Város Önkormányzata, a Csokonai Nemzeti Színház, a Debreceni Egyetem, valamint a Debreceni Egyetemi Színház (DESzínház) szervezésében és támogatásával. A Bizottság tagjai által kiválasztott 12 külföldi előadás mellett az off-program részeként, magyar társulatok előadásainak megtekintésére is lehetőséget kínál a Fesztivál.
 
A találkozón mint Válogató Vegyes-bizottsági tagok részt vettek: Aled Rhys-Jones (AITA/IATA elnök), Sofia Wegelius (AITA/IATA elnökhelyettes), Stephen Tobias (AITA/IATA vezetőségi tag), Regős János (MSz-JSz elnök), Gemza Péter (a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója), dr. Lakó Zsigmond (DESz vezetője), valamint Anne Gilmour (az AITA/IATA általános titkára).
 
A három napos látogatás során a Vegyes-bizottság tagjainak az előadások kiválasztása mellett lehetősége nyílt megtekinteni a fesztivál tervezett helyszíneit is, ennek értelmében, a nemzetközi viszonylatban is kiválóan felszereltnek számító, alig pár hónapja megnyitott Csokonai FÓRUM impozáns tereit, amelyek a fesztivál fő helyszínét képezik majd.
 
 
A Csokonai FÓRUM-ban a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Gemza Péter vezette körbe a Bizottság tagjait, akik örömmel látták, hogy a színház épülete hatalmas fejlődésen ment keresztül utolsó látogatásuk óta, a legmodernebb színházi technika áll majd a fesztiválon résztvevő társulatok rendelkezésére. A Csokonai FÓRUM megtekintése után szintén az igazgató vezetésével, a Fesztivál Bizottsága megtekintette a még felújítás alatt álló Csokonai Nemzeti Színházat is.
 
A látogatás során hely-specifikus előadások, műhely-foglalkozások és off-programok lehetséges helyszíneire is ellátogattak, többek között az Ady Endre Gimnáziumba, ahol a tervek szerint nemzetközi és magyar szakemberek vezetésével ingyenes workshopokat tartanak majd a fesztivál alatt, valamint a Debreceni Egyetem főépületébe, amely előzetes tervek szerint helyet biztosít majd a fesztivál részeként zajló AITA közgyűlésnek, melyen a megközelítőleg száz tagszervezet képviselője vesz majd részt, valamint az AITA bizottsági üléseknek.
 
Az egyetem főépületében dr. Lakó Zsigmond, a DESzínház vezetője vezette közbe a Bizottság tagjait, majd közösen ellátogattak a DESz Batthyány utcai teréhez is, mely hely-specifikus előadásoknak biztosít helyet a fesztivál során. A Bizottság tagjainak a látogatás során lehetősége nyílt külön egyeztetni a fesztivál részleteiről Debrecen kulturális alpolgármesterével, dr. Puskás Istvánnal is, aki Debrecen városának nevében is támogatását fejezte ki a Nemzetközi Fesztivállal kapcsolatban.
 
 
A fesztivál választott jelszava: BÉKE – Hozz Békét és Harmóniát a Világnak!, az eseményt a 2022-ben elhunyt Peter Brook, ikonikus rendező emlékének szentelik. A fesztivál nem versenyjellegű, díjazásban és pénzjutalomban nem részesülnek a társulatok.
 
A 2023. június 19-25 között megrendezésre kerülő AITA/IATA Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztiválra meghívott 12 előadás listája a következő:
 
1. Request Stop, The Wild Bunch (Németország)
2. The Marriage Proposal, The Theatre Company BUNGEIZA (Japán)
3. Rmed "Ash", Dramatic Troupe for artistic creation (Marokkó)
4. Made In…, Kalam- center for cultural encounters (Srí Lanka)
5. A Furgoneta [The Van], Teatro de Balugas (Portugália)
6. Nest, Hoosh Theater (Hollandia)
7. The Painted Skin, The Singapore Raffles Music College (Szingapúr)
8. „Hej, Ty” [Hey, You], Teatr Krzyk [The Scream Theater] (Lengyelország)
9.“Cheerful Novels”, Tbilisi State University's Theater SKHVENI, (Grúzia)
10. Crash Zone, Theatre de la ronde (Franciaország)
11. Blaho Uhlár and DISK members OBOLUS, DISK Trnava (Szlovákia)
12. The Hour 00, Vilnius University Drama Theatre (Litvánia)
 
Mihály Alexandra

Mesterséges intelligencia hatása a zeneiparra

Megújult a debreceni Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek