Egyetemi Élet
2023-11-13

Itt a novemberi Egytemi Élet!

Megtartották alakuló üléseiket a kari Hallgatói Önkormányzatok, a Friedrich-Schiller Egyetemen jártak a TTK hallgatói és szüreti kavalkádot rendeztek a Böszörményi úti campuson, a Kazánházban. Egyebek mellett ezekről lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának új számában.

Az eredményes választások után megtartották alakuló üléseiket a Debreceni Egyetem kari Hallgatói Önkormányzatai. A HÖK-ök képezik az intézmény kétszintű hallgatói érdekképviseleti rendszerének alapját, választott képviselőik közvetlen kapcsolatban állnak a hallgatókkal. Első kézből értesülnek a tanulmányi, szociális és egyéb problémákról, amelyeket elsősorban helyi, kari szinten próbálnak orvosolni vagy ha ez nem lehetséges, akkor az egyetem Hallgatói Önkormányzatán (DEHÖK) keresztül igyekeznek megoldani – derül ki az egyik írásból.  

Szőlőpréselés, hazai bor, nóták és táncház - így telt a szüreti kavalkád a Kazánház Egyetemi Klubban néhány napja. Hatalmas sikert aratott a régi hagyományokat felelevenítő rendezvény, amelyet a DEHÖK Folklór Műhely és a Stipendium Hungaricum Mentorhálózatának együttműködése tett lehetővé. A programsorozat első felvonásaként a résztvevők saját kezűleg tapasztalhatták meg a szüret azon részét, amikor az emberek együtt dolgoznak a must kinyerésén darálással és préseléssel.

A Debrecen utcáin sorozat legújabb részében arról írnak, hogy a város történelmi belvárosában a műemléképületek, múzeumok és szobrok mellett immár négy látványos falfreskó is látható. Az új turisztikai attrakciók nemcsak egyszerűen dekorálják a falakat, hanem fontos üzenetet is adnak Debrecenről. Az első nagyméretű falfestmény 2021-ben a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum Kálvin térre néző tűzfalán jelent meg.  

A szinte elkerülhetetlen mindennapi stressz csökkentésére, oldására számos módszert találunk, azonban a legtermészetesebb kétségkívül a gyógynövények használata. Ezeket változatos formában alkalmazzák, legtöbbször teát főznek a növények leveleiből, virágaiból, de egyes fajok illóolajai is jótékony hatásúak. A ZölDebbítő oldal egyik cikkéből kiderül, mely gyógynövényeket milyen formában érdemes használni stressz mérséklésére.  

Beszámol a lap arról is, hogy nagyon jó kapcsolatot ápol a németországi Friedrich-Schiller Egyetemmel a Természettudományi és Technológiai Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszéke. Egy meghívásnak köszönhetően a Debreceni Egyetemen biotechnológiát hallgató diákok közül húsznak októberben lehetősége nyílt ellátogatni a jénai egyetemre. A négynapos tanulmányi út során rengeteg érdekességet tudtak meg az ott folyó kutatásokról, megnézték az intézmény egyedülálló botanikus kertjét és múzeumokban is jártak.  

Az Egyetemi Élet ide kattintva olvasható.

Sajtóközpont – OCs

Floridában képviselte az egyetemet a debreceni orvostanhallgató

Új véralvadásgátló molekula a DE GYTK kutatóitól

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek