Egyetemi Élet
2024-03-19

A DE-BTK Művészeti Központ tavaszi szemeszterének kínálata

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészeti Központja megalakulása óta immár a negyedik félévét indította útjára. A kínálat folyamatosan bővül, a 2023/24-es tanév tavaszi szemeszterében 20 kurzust vehettek fel a Debreceni Egyetem hallgatói függetlenül attól, hogy ők maguk milyen karon végzik tanulmányaikat.

A tanév második szemeszterében a DE-BTK Művészeti Központ által megajánlott 20 kurzusból 4 angol nyelven zajlik, elmondhatjuk továbbá, hogy ebben a félévben rekordszámú külső szakmai partnert sikerült bevonni a munkába: a Csokonai Nemzeti Színház, a Déri Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Galéria, a Nemzeti Filmintézet és a Vojtina Bábszínház is részt vesz a hallgatók képzésben.
 
A Központ kiemelt feladatának tartja, hogy a hallgatók számára elérhetővé tegye a városi, de akár országos kulturális és művészeti műhelyeket, így segítve a tanulókat az eligazodásban a kulturális intézmények funkciója és az általuk végzett szakirányú tevékenységet illetően. Ugyanakkor az intézmények is profitálhatnak abból, hogy a Debreceni Egyetem hallgatóival szoros kapcsolatot építenek ki: a legtöbb cég már az egyetemi tanulmányok alatt munkát ajánl a hallgatóknak, így a kulturális szcénának is hasonlóan érdeke, hogy minél előbb találkozzon a munkaerőpiacra kilépő fiatalokkal. Természetesen tovább folytatjuk a munkát egyetemi partnereinkkel is: az Angol-Amerikai Intézet, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, a Filozófia Intézet, a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet, a Konfuciusz Intézet, valamint az Olasz Tanszék mind segítik munkánkat ebben a félévben. Kurzusokat képzőművészet, film, színház, művészetmanagement és művészetpedagógia területein kínálunk, de a képzett hangú hallgatók akár a Sol Oriens kórusba is felvételt nyerhetnek.
 
 
Képzőművészethez területen a kezdetektől kiemelt partnerünk a debreceni MODEM, az első féléves immár rendszeresnek mondható elméleti alapozó kurzust követően a második félévben a Kiállításszervezés elmélete és gyakorlata címen kínálunk kurzust a galéria tereiben, a Modem vezető kurátoraival és szakmai munkatársaival. A Déri Múzeumban Tudás, élmény, játék, múzeum címmel indul kurzus, melynek célja a múzeumi tudásátadás különféle változatainak megismertetése. A hallgatók egy megyei hatókörű múzeum szerteágazó, memóriaintézményi feladatait térképezik fel nem csak tapasztalati, hanem hangsúlyosan reflektív módon. A múzeum szerepéről és a múzeumban rejlő lehetőségekről változatos témák és jelenségek mentén gondolkodunk elméleti órák és műhelymunkával telő alkalmak során.
 
A filmes részlegünk Váró Kata Anna tanárnővel erősödött, aki 2024-től immár a DE-BTK Művészeti Központ állandó munkatársa. A Nemzeti Filmintézettel közös kurzusokból kettőt kínálunk, egyet magyar nyelven Régi és új; fejezetek a magyar film történetéből címen, míg egyet angol nyelven, Hungarian film and culture címmel. A kurzusok érdekessége, hogy nyitott filmklubként is működnek, s mint ilyenek, a DEENK jóvoltából A Szigetben kaptak helyet. De indul Olasz film és kultúra kurzusunk is az Olasz Tanszékkel közösen, Chinese Move Nights a Konfuciusz Intézettel, valamint Film és irodalom kurzus a Filozófia Intézettel. Ezeken túl Pólik József, a Filozófia Intézet oktatója, gyakorló filmrendező és író a forgatókönyvírás alapjaival ismerteti meg a hallgatókat a Kreatív írás című kurzuson.
 
 
A Csokonai Nemzeti Színházzal közösen elkezdett munka ebben a félévben is folytatódik, Kortárs tánc és kortárs művészet címmel kínálunk kurzust Dr. Lukovszki Judit és Sándor Zita szakmai vezetésével. A kortárs tánc fogalmát és gyakorlatát a kurzus megkísérli összművészeti kontextusba helyezni. Az interneten elérhető táncművészeti videók segítségével mutatja be a témában folyó kísérletek sokszínűségét és helyezi ezekkel párhuzamba a PR-Evolution debreceni társulat művészeti elgondolásait. A kurzushoz gyakorlati rész is tartozik, a Csokonai Színház tánctagozatának vezetője, Nemes Zsófia tart Kortárs tánc workshopot az egyetem hallgatóinak.
 
De indul mindenki számára nyitott angol színházi tréning Performing Skills címen Szurdoki Péterrel, valamint Performing Skills 2 címen Lakó Zsigmond tart angolul már haladó IEAS hallgatóknak kurzust, akikkel a cél egy darab színre állítása a Veszprémi Nemzeti Angol Nyelvű Színjátszó Fesztiválra. Drama, Film, and Adaptation címen Németh Lenke tanárnő beszél angolul az előadóművészeti műfajok között átjárhatóságról, míg Drámapedagógia 2. címmel ezúttal magyarul tart szintén haladóbbaknak színházi kurzust Marton Sándor.
 
 
Idén először a Vojtina Bábszínház is képviselteti magát Kortárs létformák, szürreális kollázsok a bábművészetben című kurzusával. Az órák Láposi Terka művészeti vezető szakmai irányításával zajlanak, ugyanakkor sok meghívott előadóval és gyakorlati szakemberrel is találkozhatnak majd a hallgatók.
 
Művészetmanagement és művészetpedagógia területén indul Művészeti kommunikáció Lengyel Zsanett segítségével: a kurzus alapvető ismeretek ad át a művészeti menedzsment témakörében, miközben egy valós projekten keresztül leshetnek be a hallgatók a kommunikációs terület sokszínűségébe a soron következő divatfesztivál háttérmunkáiba bekapcsolódva. Márkus Edina Kulturális színterek Debrecenben címmel tart kurzust, amelynek gerincét egy a Debrecen kulturális intézmények működését illető kutatás adja.
 
Folytatódnak a divattal kapcsolatos stúdiumaink is Divat és művészet címmel Balogh Dóra vezetésével, valamint indul Designelmélet-és gyakorlat Balogh Dórával és Lengyel Zsanettel. A kurzus hallgatói többek között megismerkednek a hazai design szcéna aktuális kihívásaival, lehetőségeivel, valamint trendjeivel, miközben általános designelméleti tudással egyaránt gazdagodnak. Madrigáltól a kortárszenéig című kurzusunk azoknak szól, akik magas szintű énektudásukkal szeretnék erősíteni a Sol Oriens kórus csapatát.
 
A kurzusokat felvett hallgatók száma 600 felett van, ez a Központ kétéves fennállása óta a legmagasabb szám. Külön öröm, hogy az egyetem minden karáról érkeznek hozzánk hallgatók és nagy lelkesedéssel vágnak bele a munkába a kultúra különböző területein és színtereiben.
 
Lakó Zsigmond, DE-BTK Művészeti Központ

Folytatódnak a nagyfelületű aszfaltozási munkálatok Debrecenben

Ausztrál delegáció látogatása

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek