Egyetemi Élet
2023-12-13

Két nap a leendő egyetemistákért

A Debreceni Egyetem megtartotta szokásos éves nyílt napját novemberben, idén már a 18. alkalommal. A DExpót, amelyen több mint hatezer középiskolás ismerkedhetett meg az egyetemi élet rejtelmeivel, a különböző cívisvárosi felsőoktatási lehetőségekkel.

„DExpóba” öltözött a Debreceni Egyetem Főépülete, valamint az egyetem campusai – így többek között a nyíregyházi is. A Főépület előtt vitorlázórepülő állt, amellyel bárki közelebbről megismerkedhetett, miként működik, illetve különjáratú buszok köröztek a városban, hogy a leendő debreceni egyetemi polgárokat eljuttassák a különböző campusokra.

A Főépületben már szerda reggel valóságos nyüzsgés fogadta az érkezőket. A Díszudvar felé sétálva az egyetemi sportélettel ismerkedhettek meg az érdeklődők, így többek között felvilágosítást kaphattak arról is, hogy Debrecen hogyan fogja megrendezni a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat. Számos kiváló és hosszútávú lehetőséget vázolt fel a DE Erasmus-programja, idegennyelvi központja, az alumni szervezetünk és a doktori képzések kitelepülése. Az információ özön központja a Díszudvaron volt, ahol az egyetemi karok standjai sorakoztak. A bölcsészeknél megállva az újságírástól a tolmácson át a nemzetközi tanulmányokig számos egyedülálló tanulási lehetőség várta a középiskolásokat. A medikus standoknál az újraélesztés rejtelmeit lehetett elsajátítani, vérvétellel próbálkozhattak a gyógyítás iránt érdeklődők, de, akik célja a Fogorvostudományi Kar megismerése volt, akár még fogászati szakrendelés szimulációjára is adódott alkalom.

Akárcsak saját kenőcsöt keverni a gyógyszerészeknél, vagy épp az agrártudomány standjánál egy almazongorán zenélni. A Műszaki Kar szakemberei a mérnöki pálya különböző látványos szegmenseit szemléltették házmakettekkel, drónnal, autóalkatrészekkel, 3D-nyomtatással, virtuális valósággal, míg a természettudományok és a technológia „ördögei” többek között az állatvilág lakóit szemléltették a helyszínen. Noha már ez a felhozatal önmagában is egész napos programlehetőséget kínált, a második emelet kerengőjén a tanári pályával találkozhattak a látogatók, míg a harmadik emeleten interaktív játékok várták a vállalkozó kedvűeket. Megannyi tanteremben zajlott látogatható óra, így gyakorlatilag élesben is megtapasztalhatták a leendő hallgatók, hogy milyen ott lenni egy valós oktatáson. A legnagyobb tömeg – ahogy az várható volt – mégis az igazolásosztásnál gyűlt össze a DEHÖK asztalánál, miután mindenki megtalálta a számára legvonzóbb szakot, kutatási, tudományos irányt.

A Debreceni Egyetem országosan egyedülálló nyílt napja ezúttal is óriási sikerrel zárult, hiszen két napon át több ezer egyetemre vágyó fiatal érkezett a cívisváros felsőoktatási világába.

Barna Marci 

A BMW Group Gyár Debrecen jelentős összeggel támogatja a debreceni rászoruló családokat

Bagdács Zsuzsa

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek