Egyetemi Élet
2023-09-08

IVAN AND THE PARAZOL – NAGYERDEI VÍZTORONY, SZEPTEMBER 9. 19.00

Szinte még most ért véget a Campus Fesztivál, ahol nagy sikerű koncertet adtak és újra Debrecenbe látogat a Vitáris Iván, Balla Máté, Springer Márton és Simon Bálint alkotta négyes fogat. A 2010-ben gimnazista zenekarként indult csapat tagjai a tudatos karrierépítés mintapéldái lehetnének, módszereikből okulhatnak a most induló, feltörekvő bandák.

Első koncertjüket még név nélkül adták, aztán lett név, jöttek a saját dalok és meglehetősen gyorsan az első számottevő sikerek. Az In Air című daluk megjelenésekor kezdtek rájuk felfigyelni a szakmában is, de a Take My Hand volt az első slágerük. Szerencséjük volt az akkoriban még friss, üde zenéket játszó Petőfi Rádióval, mely nyomni kezdte szerzeményeiket. (Érdemes lenne egyszer végig zongorázni, hány mai sztár köszönhet sokat a Petőfi akkortájt igazi tehetségeket, újdonsült előadókat, zenekarokat népszerűsítő műsorstruktúrájának.)

A közönség hamar felkapta a hatvanas években népszerű beat-rock stílusjegyeit kreatívan újra hasznosító bandát és azóta is állandóan köztudatban vannak, pörögnek, forognak. 2012 októberében jelent meg első albumuk Mama Don’t You Recognize Ivan and The Parazol? címmel. A teljes lemezt az akkor még billentyűsként velük dolgozó Beke „Bex” István vette fel és keverte. A lendületes – akkor még kizárólag angol nyelvű – szerzeményeket tartalmazó korong tovább lódította őket a megkezdett úton. 2013-ban elnyerték az MTV Europe Music Awards legjobb magyar zenekarának járó díjat. 2014 februárjában pedig az a megtiszteltetés érte őket, hogy ők melegíthették be a közönséget a Deep Purple előtt a budapesti Papp László Sportarénában.

A nagy léptekkel menetelő, ám a kis részeredményeknek is örülő társaság nem csak a retró iránti rajongásával tűnik ki a hazai fősodorból, hanem azzal is, hogy következetesen nagylemezeket ad ki. Fittyet hányak az időnkénti rendszerességgel új számokkal kirukkoló zenészek által diktált trendre. A debütáló anyag után szűk másfél évvel következett Mode Bizarre. A megjelenés esztendejében kijutottak az Egyesült Államokba, ahol a rangos, szakmai seregszemlén, a South By Southwest fesztiválon léptek fel.

A következő, The All Right Nows című album után következő lemezt az Egyesült Államokban kezdték rögzíteni. A dalokra erősen rányomta a bélyegét az, hogy akkori basszusgitárosuk, Tarnai János betegség miatt nem tudott részt venni a munkálatokban. Helyére Deli Soma ugrott be a Middlemist Red-ből. Az Exotic Prost Traumatic furcsa címével is utal a nehéz időkre. Kétségtelen, hogy az előző, beatesen jólfésült albumok után egy sokkal harsányabb, zaklatottabb alkotás született, mely a zenekar felnövésének is egyfajta lenyomata.

2020-ban Bex billentyű elhagyja a bandát, s már a basszusgitáros poszton is új arc tépi a húrokat Springer Márton személyében. Nagy fordulat pályájukon, amikor 2021-ben kizárólag magyar nyelvű szerzeményeket tartalmazó koronggal rukkolnak elő. A Budai Pop bátran nyúl a nagy magyar elődök – elsősorban az LGT – által felhalmozott szellemi örökséghez. A korábbi elsöprő lendületű rock and rollok mellé lazán funkys elemekkel tarkított számok kúsznak be és hódítanak meg újabb közönségréteget a Parazol számára.

A csapat azóta is fáradhatatlanul koncertezik, 2022-ben két saját és egy feldolgozás szerzeményt  (GTH, Polarizmus, Mocskos idők /az Európa Kiadó repertoárjából/) publikáltak. Vendégük ezen a szombat estén a nevét stílszerűen kisbetűvel író kisbetűs ünnepek lesz, akikkel remélhetőleg egy igazi rock ünnep kerekedik majd a Víztorony sokat megélt színpadán.                                                                           

Marco Rossi

Vass Attila

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek