Egyetem Tér
2023-10-12

A jövő kapujában az IK hallgatói

A DNS-nyelvmodellekről és a bioinformatikáról, a mesterséges intelligencia egyetemi környezetben történő használatáról, valamint a biztonságos rendszertervezésről is hallhatnak előadásokat a 28. Informatikai Szakmai Napokon az egyetemisták. A kétnapos rendezvényen a hallgatók a DE Informatikai Kar húsz kiemelt céges partnerével ismerkedhettek meg, állásinterjúkon vehettek részt, és tájékozódhattak az elhelyezkedési lehetőségekről.

A kar szakmai kapcsolatainak népszerűsítése, a karrierépítési lehetőségek bemutatása a célja az őszi Informatikai Szakmai Napoknak. A rendezvényen az IK húsz céges partnere, valamint két egyetemi egység, az Innovációs Ökoszisztéma Központ és a SAP Kompetencia Központ mutatja be működési struktúráját, eddigi eredményeit. 

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja a szakmai napok csütörtöki megnyitóján azt mondta: az egyetem számára stratégiai szempontból kiemelt feladat a piacképes tudás átadása.

- Az a célunk, hogy a hallgatók olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket azonnal hasznosíthatnak a munkaerőpiacon. Minden évben sok céges partnerünk jelenik meg a szakmai napokon, ami mutatja, hogy számítanak a felkészült szakemberekre. Az Informatikai Szakmai Napok kiváló alkalom arra, hogy a hallgatóink megismerhessék ezeket a vállalatokat, és már most a karrierépítésen gondolkodjanak. Az üzleti modellek egyre hangsúlyosabbak az oktatásban, a kutatásban és a képzésfejlesztésben, az a cél, hogy az egyetem és a kar ezen a téren is innovációkat hozzon létre. Arra szeretnénk ösztönözni a hallgatókat, hogy ne csak a rendelkezésre álló technológiákat használják és a tudást sajátítsák el, hanem legyenek megvalósítható ötleteik – fogalmazott a kari vezető.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara is együttműködik a nyolc vállalatot tömörítő Debrecen BSC Kerekasztallal, mellyel nemrég  közös angol nyelvű kurzust is indított. Kissné Nyéki Éva projektvezető szerint a vállalati együttműködésben kulcsfontosságú tényező a Debreceni Egyetem mint tudásbázis.

- A magasan képzett munkaerőnek Debrecenben kell maradnia, mi is ezen dolgozunk. A Debrecen BSC Kerekasztal nem titkolt szándéka, hogy az üzleti szolgáltató szektor népszerűsítésével, a céges portfólió bemutatásával meggyőzze a tehetséges fiatalokat arról, hogy a városban egyre több olyan vállalat működik, melyek képesek minden igényt kielégítő karrierlehetőséget és szakmai fejlődést kínálni. A Debreceni Egyetemmel kötött együttműködésünk is a fontos kompetenciákra épülő oktatási útvonal erősítését szolgálja – tette hozzá a projektvezető. 

Jutkusz Lilla, a DE Innovációs Ökoszisztéma Központjának igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi, gazdasági és fenntarthatósági kihívások következtében megváltozott világban megnövekedett az igény az innovatív megoldások iránt.

- Az egyetem többek között azért hozta létre az Innovációs Ökoszisztéma Központot, hogy támogassa az új ötletek megszületését és kidolgozásának folyamatát. Feladatainak hatékony ellátása érdekében aktívan együttműködik a vállalati szereplőkkel. Álljon akár a fókuszban, vagy megoldásaival segítse a háttérmunkát, az informatika megkerülhetetlen a jövő igényeit kiszolgáló fejlesztésekben. Az Innovációs Ökoszisztéma Központ hallgatóknak szóló programjai felvértezik a fiatalokat azokkal az ismeretekkel és kompetenciákkal, amelyekkel képessé válnak valós problémákra adott válaszokat kialakítani interdiszciplináris szemléletben, majd ötleteiket a piacra lépés érdekében továbbgondolni és üzletileg előkészíteni. A kar hallgatóit akkor is várjuk a programokba, ha nem rendelkeznek még konkrét ötlettel, de érzik magukban a motivációt arra, hogy hozzájáruljanak más diszciplínába tartozó ötletek fejlesztéséhez, hiszen az informatika minden területen nélkülözhetetlen - mondta a központvezető.

A kar épületében elhelyezett standoknál húsz cég képviselői várják az egyetemistákat, akik hat partnervállalatnál próbainterjúkon is részt vehettek. A mintegy negyven szakmai előadáson a résztvevők egyebek mellett megtudhatják, milyen szerepet tölt be a mesterséges intelligencia a piackutatásban, betekintést nyerhetnek az informatikai hírszerzés rejtelmeibe, megismerkedhetnek  az egyetemen elérhető hallgatói önfejlesztő programokkal, az agilis módszertan alapjaival, de hallhatnak arról is, hogy mennyire hatékonyak a DNS-nyelvmodellek és a bioinformatika a rezisztens kórokozók elleni küzdelemben, illetve milyen jelentőséggel bír a MI technológia az SAP Kompetencia Központban.Huszonöt, nemcsak helyi vállalat részvételével workshopokat is szervezett a kar, ahol az adatalapú működéssel és a céges szektorban megjelenő mesterséges intelligencia használatával, valamint mindezek felhőszolgáltatásokban történő alkalmazási lehetőségeivel is megismerkednek a cégek képviselői. 

A Debreceni Egyetem Informatikai Kar kiemelt partnerei: DataExpert Services Kft., DATASUNRISE Kft.,  Deutsche Telekom IT Solutions, EPAM Systems Kft., Információs Hivatal, Lupus Consulting Zrt., Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Neuron Szoftver Kft., NI Hungary Kft., Nokia Solutions and Networks Kft., RDI 
 

Forgalmirend-változás az Egyetem téren

Elkezdődtek a nagyfelületű aszfaltozási munkálatok a Derék utca 64-68. szám közötti parkolóban

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek