Egyetem Tér
2022-05-19

Új kihelyezett tanszék az Informatikai Karon

Speciális oktatási-kutatási szervezeti egységet hoz létre az NI Hungary a Debreceni Egyetem Informatikai Karán, hogy segítse a gazdaságinformatikus, a mérnökinformatikus és a programtervező informatikus Bsc- és Msc-szakos hallgatók képzését. Az amerikai vállalat emellett egy új számítógépes tanterem kialakítását is támogatta több mint 4 millió forint értékű adományával.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara 2007 óta működik együtt az oktatásban és a képzésfejlesztésben az NI Hungary Kft-vel. Az Információs Technológiák Kihelyezett Tanszék létrehozásával, valamint az NI-tanterem megnyitásával még szorosabbá válik a kar és a vállalat közötti együttműködés – hangzott el a tanszék elindítása és a tanterem átadása kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.  

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta: a kar arra törekszik, hogy partnereivel, így az NI Hungary Kft-vel is olyan megállapodásokat kössön, melyek hozzájárulhatnak a hallgatók piacképes és a vállalati környezetben jól hasznosítható tudásszerzéséhez.

-  Több szempontból hasznos az NI jelenléte, hiszen ezáltal a versenyszféra egyik szereplője tölt be meghatározó szerepet a kar életében, ezáltal hiteles formában kaphatnak versenyképes tudást  a hallgatók. A későbbiekben a kutatás és a fejlesztés terén is tervezzük erősíteni a kapcsolatot, mely az adattudomány és a mesterséges intelligencia tantárgyak oktatására is kiterjedhet – tette hozzá az Informatikai Kar dékánja.

Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy az NI folyamatosan részt vesz a kar oktatási tevékenységében, valamint évek óta fogadja szakmai gyakorlatra az egyetemistákat, akiket támogató és nemzetközi környezet vár a cégnél.- Az NI stratégiai érdeke, hogy minél több magasan képzett fiatal álljon rendelkezésre a régióban, ahol az IT fontos szegmensnek számít. A szakembereink az elméleti tudás mellett olyan gyakorlati ismeretanyagot adnak a hallgatóknak, amelyeket azonnal hasznosíthatnak a munkaerőpiacon. Ehhez járul hozzá a most átadott tanterem is. Fontos, hogy erősítsük kapcsolatunkat a Debreceni Egyetemmel, mivel a tudásfelhalmozás kulcskérdés lesz a jövőre nézve. Ugyanakkor nemcsak tudást, hanem szemléletmódot is adunk a hallgatóknak, és támogatjuk őket abban, hogy minél eredményesebben elhelyezkedhessenek – mondta az NI Hungary Kft ügyvezetője.

Ispány Márton, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának oktatási dékánhelyettese szerint az NI olyan tudásanyaggal jelenik meg a kar képzéseiben, amelyet csak egy iparvállalat tud biztosítani.

- Az NI-nak olyan informatikai szakemberekre van szüksége, akik a gyártáson túlmenően a vállalat más folyamataihoz, így a kutatás-fejlesztéshez is hozzá tudnak járulni, ezért olyan tantárgyakat oktatnak nálunk, mint például a szoftverfejlesztés nagyvállalati környezetben, valamint a karriermenedzsment. A kihelyezett tanszéken új tantárgyak is megjelennek, például az adattudományhoz kapcsolódó legújabb technológiákkal is megismerkedhetnek – jegyezte meg az oktatási dékánhelyettes.

Bakó László, az NI IT szekciómenedzsere, az NI Információs Technológiák Kihelyezett Tanszékének vezetője elmondta: a vállalat oktatási tevékenysége révén aktívan hozzájárulhat a régió oktatási céljaihoz és a társadalmi felelősségvállaláshoz.

-A szakmai napok mellett a gyakornoki programunk is népszerű, hiszen rendszeres a túljelentkezés, félévente tíz hallgatónak tudunk lehetőséget adni. A hosszú távú gyakornoki programunk révén szinte mindenki elhelyezkedhet a cégnél a diploma megszerzése után. A mostani együttműködés magasabb szintre emeli az eddigi közös munkát – húzta alá az új kihelyezett tanszék vezetője.

A megállapodás szerint az NI Információs Technológiák Kihelyezett Tanszéke 2022. szeptemberétől kezdi meg a működését, létrehozásával a képzési portfólió és a rendelkezésre álló ismeretanyag bővítése a cél, ennek érdekében több új kurzust is terveznek indítani szeptembertől. A harmadik emeleten kialakított új tantermet az NI összesen 4.620.275 forint értékű támogatásából rendezték be, és elsősorban a gazdaságinformatikus, a mérnökinformatikus és a programtervező szakos hallgatók fogják használni.

Újabb kecskegida-ikrek születtek a Debreceni Állatkertben

DE-TEVA – erősödő partnerség

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek