Egyetem Tér
2022-03-24

Fordításkultúra 2022

A gyakorlati ismeretek elmélyítésére tartott szakmai tanácskozást és kerekasztal-beszélgetést csütörtökön a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar a fordító-tolmács mesterképzésben, valamint az Idegennyelvi Központ szakfordító képzésében résztvevők számára a Főépületben.

A rendezvény apropója, hogy a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán (DE BTK) tíz éve indult a képzés, amelyre eleinte fordítói szakirányként, mára pedig fordító-tolmács mesterszakként jelentkezhetnek a nyelvek iránt érdeklődő hallgatók.

A konferencia célja, hogy a fordító-tolmács mesterképzésben és a szakfordító képzésben résztvevő hallgatók a különböző szakterületek képviselőitől első kézből jussanak még több hasznos információhoz, és valós körülmények között szerezzenek gyakorlati ismereteket. 

- A rendezvény a korábbi Fordításkultúra 2015 elnevezésű konferencia folytatása, amelyet három alkalommal is megszervezett a kar. Most ezt a hagyományt felélesztve indítjuk újra útjára a szakmai napot, hogy ezzel is segítsük a hallgatókat a tolmácsolási gyakorlat megszerzésében – fogalmazott köszöntőjében Csatár Péter.

A BTK szakfelelőse kiemelte: a program keretében a szakma jeles képviselőinek részvételével rendezett kerekasztal-beszélgetés arra is lehetőséget teremt, hogy a diákok tájékozódjanak a piac elvárásairól, és arról is, hogy mindez hogyan építhető be a Bölcsészettudományi Kar képzésébe.

Az idei előadók a fordítóirodák (Benedictum Fordító Iroda – Lipták Benedek), a tolmácsolás (Puklus Márta – bírósági tolmács, Lakó Zsigmond – szinkrontolmács), a szoftverhasználat és az oktatás területéről (Tóth Máté), valamint a vállalkozói szférából (Simon Zoltán) érkeztek.

A DE BTK fordító-tolmács mesterképzésnek két évfolyamon jelenleg 50 hallgatója van, ők hat nyelvből – angol, francia, holland, német, olasz, orosz – tetszőleges párt alkotva folytatják tanulmányaikat.

A Kecskemét ellen zárjuk az alapszakaszt

Veszélyes ellenfélhez utazik a Debreceni Egyetem alakulata

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek