Debrecen
2024-01-24

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjazottjai

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjátadására a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében került sor a Déri Múzeum Munkácsy-termében.

A „DEBRECEN KULTÚRÁJÁÉRT DÍJ” a társadalom- és természettudományok, valamint a kulturális életben éveken keresztül nyújtott, maradandó értéket teremtő alkotó tevékenységért, kimagasló munkáért, valamint átfogó életmű elismeréseként adományozható.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány 2024-ben két főnek Debrecen Kultúrájáért Díjat adományozott. A díjátadón köszöntőt mondott dr. Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az eseményen közreműködtek a Vojtina Bábszínház színészei. A díjakat Dr. Duffek Mihály adta át.

Debrecen Kultúrájáért Díj-ban részesült:

Gonda Zoltán fotó- és grafikusművész

Gonda Zoltán képzőművész sokféle műfajban, témában mozog otthonosan, művészi, technikai kísérleteivel újra és újra képes a megújulásra. Évtizedek óta részt vesz városi képzőművészeti pályázatokon, helyi és nemzetközi kiállításokon, aktívan bekapcsolódik művésztelepek munkájába Európától Ázsiáig. Napjainkban is tevékeny résztvevője, kiállítóművésze helyi és országos csoportos tárlatoknak. Művei megtalálhatóak hazai múzeumok és képtárak gyűjteményében, közintézmények falain. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Pasztellfestők Országos Egyesületének, valamint a debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének. Az utóbbinak a kezdetek óta tevékeny, aktív részese. Munkásságát számos elismeréssel és díjjal jutalmazták. Háromszor is elnyerte a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját.  Több hazai kiállítás mellett a debreceni Megyei Őszi Tárlat nívódíjasa, a Honvédelmi Minisztérium Országos Képzőművészeti Pályázatának I. díjasa, 2012-ben pedig Holló László Díjjal ismerték el munkásságát. Művészi ars poeticája, elhivatottsága példaértékű a kortárs, szakmai tanácsai építő jellegűek a pályakezdő képzőművészek számára.

Hajdu Péter bábszínész

Hajdu Péter 2007 óta meghatározó, főszerepeket alakító tagja a Vojtina Bábszínház társulatának. Generációk emlékezhetnek A kis December király mérnökére, az Égen-földön mese kapitányára vagy a Kalózkaland apa figurájára.  Színészi-bábszínészi munkáját a művészi alaposság, maximalizmus jellemzi, a szerepek megformálásában, szakmai alázatában példamutató a bábszínház közössége számára. Tagja a Vojtina Bábszínház Művészeti Tanácsának. Korábban a Csokonai Színház színészeként is jelentős szerepek megformálója volt. Aktív tagja a Debreceni Színjátszó Egyesületnek, több kulturális eseményük aktív szervezője. Debrecen és Japán Toyama városának kulturális kapcsolatrendszerében végzett kimagasló munkája eredményeképpen „Jószolgálati Nagykövet” elismerésben részesült. Rendszeres fellépője helyi rendezvényeknek, valamint – tehetségének köszönhetően – a városi televízió több produkciójában vállal hangalámondást, szinkronizálást. 40 éve szolgálja Debrecen kulturális életét, munkáját maximális igényességgel látja el.

Fodor Antal: Az első szett döntően befolyásolta a találkozót

Újhelyi Kinga

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek