Debrecen
2021-12-08

Újabb nagyvállalat érkezik Debrecenbe

Az akkumulátorgyártás és az energiatárolás területén kiemelt jelentőségekkel bíró dél-koreai cég, az EcoPro BM a Déli Gazdasági Övezetben 36 hektáros területen építi fel új gyárát.

A szerdai bejelentésen Papp László elmondta, hogy azt tapasztalják, hogy a világgazdaság egy olyan fázisban van, amikor egy korszakváltás figyelhető meg. Gyakorlatilag rövidesen véget ér a világgazadaság szénhidrogénre épülő korszaka, a szénhidrogén-alapú gazdaságot felváltja majd a tiszta technológiai folyamatokra épülő új gazdaság. Debrecen kiemelkedően fontos szerepet tud majd betölteni a Föld védelmével, környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos hatásokról az iparban, a gazdaságban és a termelésben. 

A városban épülő új üzem a katódgyártás helyszíne lesz, ennek köszönhetően az akkumulátorgyártás folyamatában Debrecen egy újabb erős pozíciót szerezhet meg. 

A beruházás értéke 264 milliárd forint, ez több, mint 700 millió euró. A 2015 és 2021 közötti időszakban a Debrecenbe érkezett működőtőke nagyságrendje átlépte a 3 milliárd eurót ezzel a bejelentéssel együtt. Vagyis több, mint 1000 milliárd forintnyi működőtőke érkezett az elmúlt években Debrecenbe, s most már 10.000 fölött járnak a létrehozott új munkahelyek vonatkozásában, tudatta a polgármester. 

Az EcoPro BM árbevételének 15 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre. A dél-koreai cég az oktatásban elsősorban fizikus, vegyész és gépészmérnök területeken, illetve az ezekhez kapcsolódó kutatás.fejlesztési területeken tud majd együttműködni a Debreceni Egyetemmel és az Atommagkutató Intézettel. 

Kósa Lajos kiemelte, hogy a Debrecenbe érkezett cégek, beruházások elégedettek a befektetéseikkel. A külföldi befektetők szerint Debrecen egy jó hely, ahol a menedzsment is el tudja képzelni az életet. 

Pósán László szerint Debrecen úgy lépett be a 21. századba, hogy annak a zászlóshajója, élen jár, s a legújabb kori ipari forradalmaknak az egyik meghatározó szereplője, nem csak magyarországi viszonylatban, hanem európai és világviszonylatban is. 

310 az új fertőzött, elhunyt 215 beteg

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek