Debrecen
2023-09-07

Speed-Weekend a Perényi Pál Salakmotor Stadionban

Több szempontból is kuriózumnak számító versenyhétvégét rendez Speed-Weekend címmel 2023. szeptember 9-én és 10-én a debreceni Gázvezeték utcai Perényi Pál Salakmotor Stadionban a SpeedWolf Debrecen.

Az eseményről sajtótájékoztató keretében számolt be Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Baráth Norbert, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője, Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója és Lovas Zoltán, a debreceni salakmotorsport reménysége 2023. szeptember 7-én.

A SpeedWolf Debrecen csapata elmúlt években végzett munkájának és sportdiplomáciai tevékenységének köszönhetően a debreceni salakmotorsport nemzetközi viszonylatban is újra megkerülhetetlen tényezővé vált. Ezt bizonyítja, hogy évről évre európa-bajnoki viadaloknak adhat otthont a Perényi Pál Salakmotor Stadion, s az elmúlt három évben világbajnoki versenyeket is rendezhetett a cívisváros.

Nemcsak a nemzetközi szövetség funkcionáriusai, hanem a legmagasabban jegyzett versenyzők is meg vannak elégedve a debreceni pályával és körülményekkel. Ennek köszönhetően nemcsak versenyekre érkeznek a Hajdúságba, hanem edzőtáborozásokra is. Debrecent választotta a felkészülésre többek között a világbajnoki bronzérmes Emil Sajfutdinow, illetve a Grand Prix-sztár Anders Thomsen.

Idén az a megtiszteltetés érte a klubot, hogy a világ élvonalába tartozó dán válogatott a Gázvezeték utcai pályán készült az idényre, s a klasszisok közül kiemelkedett Nicki Pedersen motorozása, aki hosszú sérülését követően Debrecenben ült vissza motorjára. Nem túlzás azt állítani, hogy Sajfutdinow és Pedersen debreceni motorozásáról az egész világon olvashattak a sportág szerelmesei.

2023-ban eddig három viadalt láthatott a közönség: a két világverseny (egy európa-bajnoki elődöntő és egy világbajnoki kvalifikáció) mellett immár 48. alkalommal rendezték meg a Debrecen Nagydíjat, ami ismét nagy közönségsikert aratott, s a résztvevő versenyzők tetszését is elnyerte. A SpeedWolf Debrecen beruházásainak köszönhetően sikerült olyan eszközökre szert tenni, melyekkel a pályát még jobban motorozhatóbbá, versenyképesebbé tudták tenni. Amióta a SpeedWolf Debrecen üzemelteti a stadiont, illetve szervezi a versenyeket, a viadalok látogatottsága megnőtt, a nézők komfortérzetét, a lelátó kényelmét is növelő beruházások történtek, köszönhetően többek közt a Debrecen önkormányzata által nyújtott anyagi támogatásoknak is.

Barcsa Lajos alpolgármester a sajtótájékoztatón többek közt elmondta, hogy az utóbbi években örvendetesen gyarapodik a salakmotor-versenyek száma a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Büszkék lehetünk arra is, hogy a sportág az 1990-es évek „hőskora” után ismét egyre népszerűbb a szurkolók körében – az átlagos nézőszámot tekintve a salakmotorozás a labdarúgás mögött a második legnézettebb sportág Debrecenben: egy-egy versenyre 3-4 ezer szurkoló is ellátogat. Az alpolgármester említést tett a támogatók fontos szerepéről is, akik nélkül ilyen színvonalú versenyek megszervezésére nem lenne lehetőség, s ezért a város és a SpeedWolf részéről is köszönet illeti őket. Barcsa Lajos örömét fejezte ki, hogy Lovas Zoltán személyében egy nagyon ifjú debreceni versenyző is indul a hétvégi versenyeken, ami még inkább növelheti a mostani esemény, s az ő reménybeli eredményes sportpályafutása révén a jövőben pedig a sportág iránti érdeklődést.

Baráth Norbert, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője részletesen ismertette a két nap programját. Kiemelte a flat track világbajnokság második fordulóját – az első Manchesterben zajlott –, melyre 13 országból érkeznek versenyzők Debrecenbe. Ennek a versenynek az egyik különlegessége, hogy a nemzetközi motoros szövetség, a FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) pályaverseny-bizottsága igazgatójának, Armando Castagna-nak a felkérésére rendezik meg Debrecenben. A flat track mezőnyében az európaiakon kívül például részt vesz argentin, amerikai, ausztrál nemzetiségű versenyző. A mezőnyben az egyik legérdekesebb induló egy hölgy, Yasmin Poppenreiter. A salakmotorosok 500 és 250 köbcentis gépekkel indulnak. Az 500-asok versenye, a nemzetközi egyéni bajnokság szombaton lesz, s itt dől majd el a magyar bajnoki cím sorsa. Ebben a mezőnyben a magyar színeket Magosi Norbert és Kovács Roland – debreceniként –, valamint Füzesi Richárd és Bárány Márk képviseli. Újra itt lesz az augusztus 20-án már Debrecenben is bemutatkozott salakmotoros hölgy, Celina Liebmann, valamint a pályácsúcstartó Jakub Jamróg és Paco Castagna, akik mindannyian igazi közönségkedvencek. Rajtuk kívül sok fiatal tehetség is jön például Szlovákiából, Lengyelországból, Szlovéniából. A 14 éves debreceni Lovas Zoltán a mindkét napon látható, s a Hajdúhús Kupáért zajló 250 köbcentiméteres kategória versenyein mutatkozik be. Bízhatunk benne, hogy futamgyőzelmekkel tudja megörvendeztetni azt a hazai közönséget, melynek soraiban az esemény egyik fő támogatója jóvoltából vendégként ott lesz a Debreceni Szakképzési Centrum tanintézményeinek 200 diákja is.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója megköszönte a lehetőséget, hogy diákjaik részt vehetnek az eseményen. Mint elmondta, a salakmotoros hétvége fő támogatói – a BMW Group Gyár Debrecen, a Hajdúhús 2000 Kft. és a Schaeffler Debrecen Kft. – a DSZC-nek is szoros szakmai partnerei. A DSZC a technikai sportokhoz szakmai szempontból is tud kapcsolódni, hiszen több tanintézményükben is van olyan szakképzés, melyek közvetve vagy közvetlenül érintettek. A gépjármű mechatronikai technikus szaknak van például egy versenysport szakiránya, amely jelenleg ugyan nem aktív, de megfontolják az indítását.

Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a korábbi neves debreceni salakmotorosok közül hajdan Tihanyi Sándor, Adorján Zoltán, Hajdú Zoltán, Tabajka József is a város szakképző iskoláinak diákjai voltak, sőt, Lovas Zoltán is az. Az ifjú Lovas Zoltánnak bemutató futamok után a mostani lesz az első versenye Debrecenben. Mint elmondta, számára nem feltétlenül jelent majd könnyebbséget, hogy hazai pályán indul, hiszen nagyon jók az ellenfelek is. Természetesen bizakodó, s mindent megtesz azért, hogy a dobogó legfelső fokára álljon.

 Speed-Weekend címmel 2023. szeptember 9-én és 10-én (szombat, vasárnap) egy hétvégén összesen négy versenyt láthat a Perényi Pál Salakmotor Stadionba kilátogató közönség. A két nap alatt három kategóriában, 16 nemzet több mint 50 vaspapucsosa méri össze a tudását. Az év „utolshow” versenyeire kilátogató szurkolókat több látványos kiegészítő programmal illetve számos attrakcióval is várja SpeedWolf Debrecen csapata egész hétvégén.

2023. szeptember 9., szombat:

15.00 órától: 250 ccm – junior páros kupa

15.15 órától: salakmotoros nemzetközi egyéni bajnokság

2023. szeptember 10., vasárnap:

14.00 órától: 250 ccm – junior egyéni kupa

15.00 órától: flat track világbajnokság, II. forduló

A négy viadal mellett, mindkét napon a 12.00 órai kapunyitást követően egészen kora estig több programmal is várják a szervezők a Gázvezeték utcai pályára kilátogató nézőket: bemutatkoznak például a vasadi Flat Track Suli tagjai, a debreceni pit bike és quad motoros gyerekek, a kicsiknek futóbicikli-viadallal kedveskednek, míg a nagyokat SpeedWolf show és motoros toborzópont is várja majd.

A részletes program a SpeedWolf Debrecen internetes honlapján olvasható: https://www.speedwolf.hu/.

További információk: https://www.facebook.com/speedwolfdebrecen

Jegyeket online-elővételben szeptember 9-én, szombaton 12.00 óráig lehet vásárolni, majd 12.00 órától szombaton is és vasárnap is a helyszínen. A 14 év alatti gyerekek a stadion B és C szektorában ingyenesen foglalhatnak helyet.

Szeptemberben minden a debreceni kulturális örökségeinkről szól

Győzelem szerbiában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek