Debrecen
2020-12-15

Katonás különdíj a Műszaki Karon

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának két pályázata is különdíjat nyert – a kar történetében első alkalommal – a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciáján.

Cser István János és Murguly Zsófia „Vízhasználat csökkentésére alkalmazható módszerek feltárása egy járműmosó használt vizének költséghatékony újrahasznosítására" című munkájukkal a tudományos rektorhelyettes, valamint a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének különdíját, míg Ducza János a „Honvédségi irodakonténerek energetikai elemzése nyári időszakban" című dolgozatával a Repülőszakember Képzésért Alapítvány különdíját nyerte el a Katonai Műszaki tagozat Infrastruktúra, Gépész, Repülés szekciójában december elején online rendezett konferencián.

- Idén 42 pályamunka érkezett a kar tudományos megmérettetésére, amelyen a honvédtisztjelöltek mellett a rendészeti képzéseket végzők és civil hallgatók is részt vettek. A legkedveltebb terület a biztonsági tanulmányok volt, de külön tagozatban szerepeltek a hadtörténet, a katonai műszaki és logisztikai területek különböző részeiről beérkezett pályamunkák – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának Csengeri János, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Tudományos
Diákköri Tanácsának elnöke.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem között 2019-ben jött létre megállapodás a közös munkáról.

- Az együttműködés kiterjed oktatási, tudományos és innovációs területre egyaránt, amelyet a jövőben is fent kívánunk tartani, ezért terveink között szerepel közös publikációk megírása is – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Husi Géza.

A Műszaki Kar dékánja kiemelte: a karon két éve alapították a Védelmi Innovációs és Modernizációs Kihelyezett Tanszéket, ami a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének kereteiben működik.

- A Modernizációs Intézet több mint 30 témát jelölt ki, amelyre közös kutatás- és fejlesztési projektet indítanánk. Ezek a katonai műszaki témák a Magyar Honvédség jelen és jövőbeli fejlesztéséhez kapcsolódnak, ami részben, vagy egészében a Debreceni Egyetem Műszaki Karán valósulhatna meg – tette hozzá a dékán.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának történetében ez volt az első olyan Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia, ahol a hallgatók nem csak saját intézményükben, hanem egy másik egyetemen is dolgozatot nyújtottak be. Az eredményhirdetést online tartották december 9-én.

 

Forrás: hirek.undeb.hu

Idegtudományokkal az elit klubban

Nem sokat pihen a Loki

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek