Debrecen
2023-08-29

Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram – azért, hogy a gyerekek megszeressék a mozgást

Napjainkban nagyon keveset mozognak a gyerekek. Ezt a tényt a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) iskola-egészségügyi szűrővizsgálatainak eredményei is alátámasztják.

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) által a Pósa utcai központjában végzett iskola-egészségügyi szűrővizsgálatok eredményeit saját gyermekére vonatkozóan minden szülő megkapja. A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramhoz csatlakozó debreceni általános iskolákban a most induló tanév elején az osztályfőnökök megkérik a szülőket, hogy ellenőrizzék az általuk  konkrétan a gyermekük egészségi állapotára vonatkozóan megkapott „Igazolás a védőnői és orvosi alapszűrés végzéséről és eredményéről” című dokumentum tartalmát. Ebben az iskolaorvos értékeli a gyermek fizikai-szellemi, fejlettségi állapotát, és probléma esetén javaslatot tesz a szülőnek akár szakorvosi vizsgálat elvégzésre, melyhez beutalót is mellékel. 

Ha ebben a dokumentumban az iskolaorvos mozgásszervi problémát jelezve aktív mozgást vagy gyógytornát ír elő, abban az esetben javasolt, hogy a gyermek részt vegyen a Mozdulj, Debrecen! mozgalom ingyenes iskolaprogramjában, amely most indul Debrecen önkormányzata támogatásával, a Debreceni Sportcentrum, a DAEFI és az összes debreceni iskolafenttartó együttműködésével.  

A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram első lépéseként az általános iskolák 1-6. osztályos diákjainak nyílik lehetőségük arra, hogy iskolájukon belül heti 2x45 perces könnyed, játékos, mozgásfejlesztő foglalkozásokon vegyenek részt. A szülők a KRÉTA rendszeren keresztül az osztályfőnököknek egy beleegyező nyilatkozattal jelezhetik gyermekük részvételi szándékát a porogramban, amely a tervek szerint október 1-jén kezdődik. Amennyiben a szülő nem találja a gyermek szűrőprogrambeli részvételét igazoló igazolást, az másolat formájában az iskolavédőnőtől igényelve pótolható. 

A könnyed mozgásfejlesztő foglalkozásokat minden gyerek saját iskolájában, délutáni foglalkozások keretében az egyébként is az adott iskolában dolgozó pedagógusok – ehhez szakmai segítséget, ajánlásokat, ötleteket is kapva – Mozdulj, Debrecen! iskolakoordinátorként irányítják majd. 

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom reményei szerint ezek a foglalkozások bátrabbá, magabiztosabbá fogják tenni a gyerekeket mindenfajta testmozgással kapcsolatban.

A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramhoz már középfokú oktatási intézmények is –  a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményei, a Debreceni Nemzetközi Iskola és az EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Technikum – csatlakoztak, saját maguk finanszírozva a programot. Ezekben az iskolákban is elindulnak a heti 2x45 perces mozgásfejlesztő foglalkozások, ugyancsak koordinátorok közreműködésével. 

 

Elhunyt Szandai Mátyás dzsesszzenész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek