Debrecen
2023-08-17

Tovább folytatódik Debrecen közvilágítási rendszerének megújítása

A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László polgármester és Barcsa Lajosa a városrész önkormányzati képviselője a II. ütem munkálatainak helyszínén.

Elkezdődött a város közvilágítási rendszer korszerűsítésének második üteme – jelentette be a II. ütem munkálatainak helyszínén Papp László polgármester. A városvezető visszautalt arra, hogy május 9-én indították el az energiatakarékos közvilágítási lámpatestekre történő átállást. A nátriumos, magas áramigényű közvilágítási lámpatesteket cseréljük le okos, szabályozható, olcsóbb üzemeltetésű LED lámpákra – mondta el a polgármester.

Az elszabadult energiaárak ösztönöztek minket arra, hogy a 2023-as költségvetésben hozzákezdjünk a közvilágítási rendszer rekonstrukciójához – emelte ki a városvezető. Az átalakítás három ütemet jelent majd. Most az egyharmadát cseréljük le a régi, elavult közvilágítási lámpáknak.  A város 11 helyszínén 783 új lámpatestet szerelünk fel. Három helyszínen indultak el a munkálatok: a Bartók Béla úton, a Vámospércsi úton és a 35-ös számú főút Debrecen-Józsa Vállalkozók útjától Debrecen irányába – hangsúlyozta.

Debrecen közigazgatási területén mintegy 25 ezer lámpatest található. Papp László elmondta: ebben az évben közel 2 milliárd forintot fordítanak a közvilágítási rendszer korszerűsítésére. A magas energiaárak mellett ezek néhány év alatt megtérülő beruházások. A város régi, hagyományos közvilágítási rendszere évente 8 millió kWh-t fogyaszt, ez jelentős mértékben csökken majd. A korszerűsítés költsége bruttó 223,4 millió forint. A beruházás évente 68 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentést eredményez – jegyezte meg a városvezető.

A 6.000 lámpatest cseréjének első ütemében 832 új ledes lámpatestet helyeztek el a város különböző pontjain. Elsődlegesen a nagy forgalmú utak mentén – a Böszörményi úton, a Klaipeda utcán, a Sumen utcán, a Mikepércsi úton az ötágú körforgalomig –, s többnyire lakótelepeken – a Menyhárt József téren, a Borbíró téren, a Doberdó utcai szervizúton –, valamint az Egyetem téren.

A második ütem munkálatai az Acsádi út, Veres Péter utca, Kossuth utca, Faraktár utca, Vámospércsi út, Bartók Béla út, Mester utca, Hunyadi utca, Rákóczi utca, Burgundia utca, és a 35. számú főút, 354-es számú főúttól Debrecen-Józsa Hajdúböszörmény felőli végéig zajlanak.

A város önkormányzati képviselőjeként minden olyan fejlesztés, amely a fenntarthatóság irányába mutat, üdvözlendő – mondta el Barcsa Lajos. Ez a rövid útszakasz kiváló példája annak, hogy a fenntarthatóság jegyében mennyi fejlesztést végez az önkormányzat, a közvilágítási korszerűsítés mellett nemrégiben 19 facsemetét ültettünk el a Bartók Béla úton, a védett tölgyfasor mentén. Emellett nemrégiben fejeződött be az a kerékpárúthálózat-fejlesztés, melynek keretében a Bartók Béla úti kerékpárút összekötésre került a belvárosi kerékpárút hálózattal. A közlekedés tekintetében is a fenntarthatóság irányába ható fejlesztéseket sikerült megvalósítani – hangsúlyozta Barcsa Lajos. Néhány száz méteren belül is észrevehető a város új környezetpolitikája, az a környezetpolitika, amelyet az elkövetkező években is meg fogunk valósítani – emelte ki.

A címvédőt fogadja a kis DEAC

Sziget - Kádár Tamás elégedett a 420 ezres látogatószámmal

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek