Debrecen
2021-08-18

Ajándékot vehetett át Debrecen polgármestere

A Debrecen városnak szánt egyedi lánc elkészítése több hónapos munkát igényelt, melyet Hangyel Roland designer tervei alapján valósítottak meg.

Néhány évvel ezelőtt merült fel annak a gondolata, hogy a városi hagyományokat érdemes lehet feleleveníteni a debreceni közgyűlés viselete vonatkozásában. Ennek eredményeként jött létre az a 21. századi formába öntött viselet, melynek elemei a palást, illetve a most átadott polgármesteri lánc. 

Az ajándék átadóján Papp László kiemelte, hogy a palást azt szimbolizálja, hogy Debrecen városa a 21. században is teljes mértékben tiszteletben tartja tradícióit és múltját, de képes a megújulásra és képes a fejlődésre. 

A palást színösszeállításában megjelennek a város színei, a kék és az arany, amelyek méltóságot, tiszteletet és összetartást jelentenek.  

A lánc a legnemesebb népi és közszolgálati elemekből készült, amely alapvetően kifejezi Debrecen város polgárainak az értékeit, az önrendelkezését, a méltóságát valamint tartását, árulta el Koskocsák János, a lánc adományozója. 

Az elkészült lánc 7 ékszerész munkája, akik az ékszerkészítés különböző területeire szakososdva készítették el a 600 grammos polírozott rézötvözet anyagú láncot. Olyan régi, Debrecenhez kötődő több száz éves motívumokat sikerült megjeleníteni rajta, melyek mély jelentéstartalommal bírnak, de mindezek újragondolva és modernizálva, és természetesen figyelve arra, hogy az eredeti jelentéstartalmak ne sérüljenek. 

Mazsu János a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a lánc középpontját a debreceni közhatalom legáltalánosabb és hivatalos jelképe, Debrecen város címere adja, emellett pedig megjelenik rajta a hazához tartozás, a magyar államiságnak a jelképe is. A magyar és debreceni népművészeti motívumok mellett megtalálható a férfi és a nő motívum is, ami a közösséget, a családot és a végtelenséget adja minden emberi közösségnek. A  jelképek sorát az összetartozás, teljesség és mindenség szimbóluma zárja. 

A palástot és a láncot Debrecen polgármestere az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlésen fogja először együtt viselni, a későbbiekben az ünnepi alkalmakon pedig a városvezetőkön és a közgyűlés tagjain is látható lesz. 

Határon túli lehetőségek

Egyetemi virágkocsi a karneválon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek