Debrecen
2022-02-21

Zajlik a tervezés egészen a Vekeri-tóig

Jelentős lépések valósulnak meg Debrecen 2030 stratégiájában, amelyben fontos szerepet kaptak a zöld ügyek. Ez az is bizonyítja, hogy 2018-hoz képest több mint 2,5-szer nagyobb összeget tervezett be az önkormányzat az idei költségvetésbe. Ami összesen 6,97 milliárd forintot tesz ki.

Civaqua: indul az építkezés!

2021-ben megvalósult a Civaqua-program tervezése és 2022-ben pedig elindultak a kivitelezések is, amelyek egészen a Vekeri-tóig fognak zajlani. Ennek keretében a Future of Debrecen mozgalommal ötletpályázatot hirdettek meg, ahol 274 debreceni 70 csapatot alkotva juttatta el az ötleteit az önkormányzathoz. Amelyekből a zsűri kiválasztotta a legjobbakat és ezeket fogják beépíteni a tervezésekbe.

A cél: hazai és nemzetközi szinten elismert környezetpolitika

A város célja, hogy minél magasabb szintre emelje az új környezetpolitikáját, ezért újabb lépéseket terveznek hazai és nemzetközi téren is. A Debreceni Egyetemmel és a Zöld Munkacsoporttal együtt elkészítik Debrecen új Környezetvédelmi Programját, amelynek keretében bevonják az egyetemi tudásbázist és teret adnak a Zöld Munkacsoportban aktív fiatal szakembereinek is. Emellett az egyetemmel együttműködve létrehozták a Future of Debrecen Akadémiát. Ezzel lehetőséget biztosítva az egyetemi hallgatóknak, a PhD-hallgatóknak, valamint a kutatóknak, hogy bekapcsolódjanak zöldterületi és a városüzemeltetési területen a város munkájába.

10 000 fát Debrecenbe program!

A program keretében folytatják a városrészi faültetéseket, vagyis, a 2022-es őszi/tavaszi szezont követően 40000 erdészeti módszerrel elültetett facsemetét és 7000 kis fát fognak összesen ültetni.

,, Folyamatban van a véderdő közbeszerzési eljárása: idén elkezdünk kialakítani a Tócó-patak mentén egy zöld folyosót, véderdő-sávot telepítünk a Tócóvölgyben és a Vezér utcánál, míg a Vértessy-kúriánál és a Vincellér  utcánál véderdőket alakítunk ki” – emelte ki Balázs Ákos alpolgármester.

Együtt vagyunk Debrecen, kulcs a közösség!

A felújítási beruházással együtt idén megtörténik a Bethlen utca és az Egyetem sugárút zöldítése és virágosítása is, valamint a lakótelepeket éríntő fejlesztések az utolsó három helyszínhez érkeztek, vagyis az Újkerthez, a Tócóskerthez és a Petőfi térhez. A Vénkertben pedig egy közösségi kertet és két új kutyafuttatót alakítanak ki.

Fenntartható Debrecen!

A cívisváros elsőként kezdeményezte az egyszer használatos műanyag termékek mellőzését, amelyet később a Kormány kötelezően be is vezetett. A Zöld Munkacsoporttal együttesen ezt a címet tovább gondolták és új környezetvédelmi vállalásokkal bővítették, amelyekről a város közgyűlése márciusban fog dönteni.

Az ivóvíz védelméért használtsütőolaj-gyűjtő edényeket helyeznek el a város 40 különböző pontján és igyekeznek a szelektív hulladékgyűjtők mellett kialakítani ezeket, hogy a debreceniek mindent egy helyen adhassanak le.

Zöld közlekedés

Debrecen elsőként csatlakozott a Zöld Busz projekthez és szeptemberben már utazhattak is a debreceniek egy teljesen elektromos meghajtású buszon. Az elképzelések szerint tavasszal pedig 12 ugyanilyen járművel gazdagodik a város.

Balázs Ákos, Debrecen város alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte:

,,Debrecen okos és zöld! Ez a mottója Debrecen 2022-es költségvetése városüzemeltetési és zöldterületi fejezetének. Ennek a szellemiségnek a jegyében alkottuk meg.”

A gyorsabb és jobb munkavégzés miatt egy smart-megoldással létrehozták az Okos Városüzemeltetési Applikációt, amelyen keresztül intézik a megoldandó feladatokat a város zöld területein. Az alpolgármester elmondta, hogy itt elkészítették a Zöldterületi Kataszteret is, ahol minden fát, szemetest és padot digitalizáltak, valamint lehetőségük van a debrecenieknek egy-egy fiatal cserjét is örökbe fogadni.

Pszichológia

Callum Styles

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek