Debrecen
2023-06-22

Varázslatos Szent Iván-éji csillagles a Zsuzsi Erdei Vasúttal

Az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván-éjjelén a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz és Debrecen legnagyobb szabadtéri "múzeumába", a Harmashegyi-erdőbe invitálja utasait egy varázslatos csillaglesre.

Magyarország legrégibb keskeny nyomközű erdei kisvasútja, a 2023-ban immár 141-ik életévébe lépő Zsuzsi Erdei Vasút egyik legnépszerűbb nyári programja a Szent Iván-éji csillagles, melyre idén is a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva, június 24-én, szombaton kerül sor.

Az év legrövidebb éjszakáján az érdeklődőknek lehetősége lesz megcsodálni a naplementét a suhanó kisvonatból, majd Zajácz György csillagász közreműködésével tanulmányozni a városi fényszennyezés-mentes csillagos égboltot Hármashegyalján. A szakember jóvoltából kideríthetjük az égi csodák és tünemények titokzatos mivoltát, tanulmányozhatjuk a Naprendszert egy játékos makettel, majd a napnyugtát követően távcsővel megtekinthetjük a Holdat és a Vénuszt. A szürkület végén a tavaszi-nyári csillagképeket is megismerhetjük, és akár még meteort is láthatunk. A HAHA Egyesület világítós arcfestéssel várja várja a kisgyerekekkel érkező családokat.

A csillagles előtt, a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomáson három különleges kiállítás tekinthető meg,

  • Molnár Mihály vasútüzem-vezető kisvasút-történeti kiállítása;
  • Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltár Zsuzsi Erdei Vasútról szóló történeti anyaga;
  • Természettár, Sün és a Mókus című kiállítása.

 

RENDKÍVÜLI MENETREND
- vonat indulása a Ruyter utcai 1. szám alatti állomásról: 19:30
- vonat visszaindulása Hármashegyaljáról Debrecenbe: 22:30


A vonat menetközben csak a Hétvezér-megállóhelyen (köztes megállóhelyeken nem) és a végállomásnál áll meg mindkét irányban.
Menetidő: 50-55 perc.

Lett hátvédet igazolt a DEAC jégkorongcsapata

55. Hortobágyi Lovasnapok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek