Debrecen
2022-07-11

Debrecen városa védi a múlt értékeit

Debrecen városa védi, megőrzi és megújítja értékeit. Debrecen Megyei Jogú Város célja a város történelme, identitása szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, és minőségi formálása az általános építészeti környezet és kultúra, építészeti kultúra szemléletformáló elemeire figyelemmel.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. december 14-én a településkép védelméről szóló rendeletével újabb 279 ingatlant helyezett helyi védelem alá. A rendelet célja a város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek, valamint a város arculati értékeinek megőrzése. Önkormányzatunk feladatkörében folyamatosan, kiemelkedő szakmai alapossággal folytatja további ingatlanok építészeti értékvizsgálatát, felmérését. A rendelet elfogadása óta - a városvezetés kezdeményezésére - megtörtént az érintett ingatlanok részletes – közel 8000 oldalas – értékvizsgálata is. Az állami főépítész véleményezési eljárását követően, várhatóan még idén a város Közgyűlése bővítheti ezen védelemre érdemes ingatlanok listáját. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben önkormányzati tulajdonú, de védett épület kerül értékesítésre úgy azt kizárólag felújítási kötelezettséggel terhelten lehet értékesíteni. A folyamatban lévő építészeti értékvizsgálati eljárás lezárása és a védett épületek körének kibővítése után Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának célkitűzése, hogy a 2023-as önkormányzati költségvetésben, olyan felújítási alapot hozzon létre, mellyel támogathatja a cívisházak, védendő építészeti értékek megóvását, felújítását.

A Hatvan utca 42. szám alatt található ház 2022. május 23-án kapott bontási engedélyt. Bár az ingatlan nem áll helyi védelem alatt, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere azt kezdeményezte a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójánál, hogy ne végezzenek az ingatlanon bontási munkálatokat. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezzel párhuzamosan kezdeményezi az ingatlan felújítási kötelezettséggel terhelt nyilvános árverés keretében történő értékesítését.

 

Fotó: https://www.facebook.com/ExploreDebrecen/photos

Melegszik az idő a következő napokban

Hamis jogosítvánnyal igazolta magát a vádlott

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek