Debrecen
2023-02-09

A jó szó ereje – Élet a háború árnyékában

Az orosz-ukrán háború egy éves évfordulójához közeledve a harcok nem csendesednek, és jelenleg egyik fél sem nyitott a tárgyalásokra. Ugyanakkor Ukrajnának a fronttól távolabb eső részein továbbra is zajlik az élet, a lakosság a fel-felélénkülő bombázások és áramkimaradások közepette próbálja élni hétköznapjait.

Az ostromlott Ukrajna hátországát látogatta meg Veres Kristóf György, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, aki tapasztalatairól az MCC Debrecen és a Migrációkutató Intézet közös eseményén február 7-én este számolt be. Az MKI vezető kutatója 2023 januárjában megfordult Lvivben, járt Kijivben, és eljutott Herszon térségébe, az oroszok által korábban megszállt területre. A kutatóúton egyházi és civil szervezetek vezetőivel, valamint az ukrán parlament több képviselőjével találkozott. Veres Kristóf beszámolt arról, hogy a lakosság milyen módon alkalmazkodott a háborús helyzethez, az egyházi szervezetek milyen szerepet játszanak a humanitárius válság kezelésében, valamint, milyen feladatokat tudnak vállalni a belső menekültek szükséghelyzetének enyhítésére.

Kovács Blanka, az MKI junior kutatója moderátorként a légitámadásokról és a bombariadókról kérdezte a szakértőt. Veres elmondta, hogy már nem tapasztalható pánikhangulat, ha az emberek meghallják az utcán a légitámadásra utaló hangjelzést. A legtöbben már az óvóhelyekre sem mennek le, hiszen ilyen hosszú időn keresztül lehetetlen úgy élni az embernek, hogy rendszeresen órákra, napokra el kell magát zárnia a külvilágtól. Sajnos, e miatt olvasható rendszeresen a hírekben, hogy egy lakóépületbe csapódott rakéta civil áldozatokat követelt.

Veres Kristóf hangsúlyozta, elképesztő össztársadalmi összefogás jellemzi az ukrán népet. A központi hálózat csak néhány órára tud áramot biztosítani a lakosságnak, ezért az ukránok aggregátorokkal próbálják megoldani az áramellátását. Az utcákon óriási a zajszennyezés a folyamatos zúgás miatt. A háború sújtotta területeken, ahonnan az ukrán csapatokat kiszorították az orosz haderőt, rendkívül nehéz körülményekkel találta magát szemben a kutató. A visszafoglalt területekről az ukrán kormány csak evakuálni tudja a még ott élő lakosságot, mivel a sokszor totálisan elpusztult infrastruktúra gyors visszaállítása nem lehetséges. Ezeken a területeken az ukrán hatóságok hotspotokat alakítanak ki: fűtött sátrakat, ahol van lehetőség melegedni és telefont tölteni, illetve kapcsolódni az internetre.

A beszélgetés, a kommunikáció sokkal fontosabb, mint gondolnánk. A szakértő egy humanitárius konvojt kísért el a front közelébe, a novemberben felszabadított területre. Itt találhatók olyan kisebb falvak, ahol hónapok óta nincsen se víz, se áram, se fűtés. Az itt maradt, jellemzően nyugdíjas korú lakosság minden szóért hálás. Örömmel beszélgetnek mindenkivel, és bár az épületek romokban állnak, annyira vágynak a normalitásra, hogy meginvitálják az ide érkezőket otthonaikba. A beszélgetést egy fájóan realisztikus fotóriport tette még hitelesebbé.

Az est végén az érdeklődő közönség a magyar emberek megítélésről és többek között a szolgáltatóiparról kérdezték az előadót. Kiderült, hogy minden olyan embert, aki Ukrajnába látogat, segítőnek tekintik, még akkor is, ha „csak” azért utazik ide, hogy tapasztalatot szerezzen, és beszámoljon az itt átélt időszakról. A szolgáltatóipar egy része működik, például a nyugati gyorsétteremláncok nyitva vannak, de sok más terület, például az építőipar, súlyosan visszaesett a háború kezdete óta. Zárásként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megítéléséről érkezett kérdés a közönség soraiból. Veres Kristóf tapasztalatait összefoglalva elmondta, Zelenszkij elnök egy önálló brand az ukrán nép szemében, akinek toronymagas a támogatottsága. Ugyanez a kormány többi tagjáról már nem állítható feltétel nélkül.

Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC a világunk kérdéseivel kapcsolatban. A következő előadás 2023. február 15-én lesz, mely a „Az élet játéka – a játékos hozzáállás fontossága a mindennapi élethez” címet viseli. Az előadó Csepregi Gábor, az MCC vendégoktatója lesz. Mindenkit szeretettel várunk!

Állományújítás a Zoo Debrecen amazóniai tejbékáinál

YurtazuhanY Galéria

Macskin László

Szerző
Hasonló cikkek